• UPDATE 13:00: Şefii reţelei de mită de la CFR Călători spălau banii prin chioşcuri din gări
Reţeaua de dare de luare şi dare de mită de CFR Călători era condusă de trei revizori de la Bucureşti, care spălau banii primiţi de la controlorii care luau mită prin intermediul unor chioşcuri pe care le-au deschis în diferite gări, informează gândul.info.
Controlorii luau bani de la călătorii fără bilet, îşi opreau o parte, apoi dădeau restul şefului de tren. Procesul se repeta mai departe, pe linie ierarhică, până la revizorii de specialitate. Aceştia din urmă se ocupau să îi plaseze pe cei implicaţi pe cele mai bănoase rute şi făceau presiuni asupra lor dacă întârziau cu distribuirea mitei.
---
• UPDATE 12:40: "Am sesizat de mult timp nereguli la CFR Călători, conducerea a refuzat să ia măsuri" a declarat Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Meridian.
"Ba chiar ni se reproşa că nu sindicatele ar conduce CFR. La un moment, deranja că noi intervenim la aşa ceva", a spus liderul sindical.
Popescu mai susţine că problema pieselor furate care sunt înlocuite şi a doua zi din nou furate este de fapt un lucru "dirijat şi lăsat să meargă aşa".
---
• UPDATE 10:08: "Pierderea anuală din cauza celor care nu plătesc bilet este de peste 40 milioane de lei. Estimăm că 30% din călători circulă fără bilet" a precizat Ştefan Roşeanu, directorul general al CFR Călători.
El a mai spus că va "optimiza procedurile privind controlul şi supracontrolul pe trenuri".
---
• UPDATE: Au fost reţinuţi patru directori, opt controlori şi 16 inspectori din CFR Călători
---
• UPDATE: Alina Popescu:"Este un dosar foarte complex, cu foarte multe infracţiuni legate de fapte de corupţie"
Purtătorul de cuvânt al parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu, a mai precizat că anchetatorii au mers la sediul CFR Braşov pentru a aduce persoanele vizate la audieri, nu pentru a face percheziţii.
Aproximativ 70 de angajaţi ai regionalei CFR Braşov vor fi audiaţi în dosarul vizând fapte de corupţie.
---
• UPDATE: Prejudiciul în acest caz este estimat la 40% din bugetul total al CFR Călători
---
Procurorii DNA au făcut mai multe descinderi în această dimineată carea vizează aproximativ 100 de angajaţi ai Ministerului Transporturilor sau CFR Călători, conform surselor de presă.
Directorii CFR Călători Bucureşti şi Braşov sunt audiaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov pentru acuzaţia de luare şi dare de mită şi consituire de grup infracţional organizat. Anchetatorii au descoperit că bani de la blatiştii de pe trenurile de navetişti ajungeau la directorii de regionale.
Potrivit unor surse judiciare, citate în presă, acţiunea procurorilor durează de peste un an de zile,cu interceptări şi oameni sub acoperire