Singura poveste de succes legată de intrarea şi ieşirea din insolvenţă a unei echipe de fotbal din ţara noastră este rescrisă în aceste zile de către procurori, iar finalul nu mai pare atât de fericit. În termeni fotbalistici, atunci când a "driblat" insolvenţa, conducerea clubului ar fi făcut un "fault" înainte de acţiune, cel puţin asta susţine "arbitrul".
Săptămâna trecută am aflat că patronul echipei Dinamo Bucureşti, Ionuţ Negoiţă, a fost pus sub control judiciar pentru bancrută frauduloasă, în urma acestei decizii acesta nu va mai putea conduce clubul. Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de mai multe persoane pentru săvârşirea infracţiunii de bancrută frauduloasă, prevăzută de art. 241 alin. 1 lit. a) din Codul penal. Anchetatorii susţin că, în calitate de administrator special al SC Dinamo 1948 SA, la data de 22 octombrie 2014, cu prilejul propunerii planului de reorganizare a societăţii Dinamo 1948 SA, inculpatul G.C.V. a omis, cu intenţie, să includă în plan active în valoare contabilă netă de 16.863.011 lei, fapt care a condus la reducerea frauduloasă a creanţelor bugetare. "Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Chiar şi cu precizarea de final, echipa Dinamo nu mai poate fi dată de exemplu, cu toată încrederea, cel puţin pentru o vreme.
Oricum, cluburile nu vor mai fi atât de tentate de soluţia insolvenţei după ce Comisia de Licenţiere din cadrul FRF a hotărât că orice echipă din Liga 1 care se află deja în insolvenţă sau care va intra pe parcursul unei ediţii de campionat să fie retrogradată în liga secundă începând din sezonul 2018-2019.
Dinamo a fost prima echipă autohtonă de fotbal care a reuşit să iasă din insolvenţă, de altfel este şi singura. În septembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I. Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvenţă a fost înregistrat în data de 13 mai 2014, la Tribunalul Bucureşti. Clubul al cărui acţionar majoritar este Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile istorice la începutul lunii martie 2015, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanţă. În acest sens, la termenul din 25 martie 2015, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă şi reinserţia societăţii în circuitul economic, însă ANAF a contestat planul de reorganizare. Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 % din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro. Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanţelor au fost cele bugetare şi chirografare. Categoria creditorilor cu creanţe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crenţe) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume în proporţie de 5,93 % din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei. Pentru categoriile creanţelor chirografare şi creanţelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare.
1. Fara nici o legatura cu Piata Victoriei?
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2017, 05:29)
Si totusi galeria lai Dinamo nu a fost implicata in Piata Victoriei. Toate echipele cu galerii puternice au fost spulberate sub pretexte absurde.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2017, 11:10)
Eu sunt dinamovist ,da' buba e ca pana nu va ciomagesc jandarmii, plus interzicerea disputarii meciurilor acasa timp de un an, nu va potoliti ! Sa va urce in duba jandarmii si sa va tina la beci o noapte in ciomageli pana dimineata... Nu mai intri taticu' la meci 10 ani, taticule ! In Anglia, dupa violentele de acu' 20 de ani, daca doar sari gardul un metru, te iau stewarzii pa sus ,de o sa afle si nepotii tai ce nazbatii ai facut !