ANDREEA NEGRU, PREŞEDINTE ADAA:  "Războiul din Ucraina, supraîncălzirea economiei SUA şi politica de zero-COVID a Chinei- factori de frânare ai economiei globale"

N.R.
Internaţional / 7 iulie 2022

"Războiul din Ucraina, supraîncălzirea economiei SUA şi politica de zero-COVID a Chinei- factori de frânare ai economiei globale"

Războiul din Ucraina afectează economia globală prin creşterea preţurilor mărfurilor, prin perturbări ale lanţului de aprovizionare şi, evident, diminuarea oportunităţilor de business atât pentru marile corporaţii cât şi pentru antreprenori. Însă, nu este singurul risc la care este supusă economia mondială, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Andreea NEGRU, doctor în economie şi Preşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, a declarat: "Există însă trei factori perturbatori pentru economia globală: războiul din Ucraina, supraîncălzirea economiei SUA şi politica zero COVID a Chinei- elemente determinante ale creşterii inflaţiei globale şi încetinirea creşterii economice la nivel mondial. Se pare ca vom asista la instalarea unei situaţii conflictuale pe termen lung în regiune întrucât sunt slabe premisele încheierii războiului până la sfârşitul anului 2022. Dincolo de războiul din Ucraina, supraîncălzirea economiei SUA şi politica Chinei de zero COVID sunt elemente definitorii ale evoluţiilor macroeconomice globale, cu efecte negative la nivelul tuturor statelor lumii. În plus, apar semnale de revenire a variantei COVID-19, frânând creşterea economică, mai ales dacă unele ţări reimpun restricţii de călătorie sau măsuri de distanţare socială".

Potrivit sursei citate, la un calcul simplu, realizat de Economist Intelligence Unit, războiul din Ucraina va diminua economia cu circa un trilion de dolari din PIB-ul global doar în acest an, iar prognoza de creştere economică mondială va fi în jur de 2,5%, în scădere bruscă faţă de cea anterioară.

"În SUA, semnele de avertizare economică au început încă din prima parte a anului, stârnind îngrijorări că economia ar putea fi îndreptată către o recesiune. Trei factori declanşatori ar putea determina şi în acest caz, o contracţie economică mai târziu în acest an sau în 2023: o creştere bruscă a inflaţiei, o agresivitate excesivă din partea Rezervei Federale (banca centrală a SUA) şi o prăbuşire a preţurilor activelor", susţine preşedintele ADAA.

Economiile europene se confruntă şi ele cu probleme dintre cele mai acute: inflaţia în ascensiune ce afectează atât puterea de cumpărare a consumatorilor cât şi bunul mers al afacerilor; cererea externă care încetineşte pe măsură ce SUA înăspreşte politica monetară şi, evident, efectele de propagare ale războiului în Ucraina, se menţionează în comunicat.

În acest context nefavorabil, insecuritatea alimentară reprezintă un alt risc major în special pentru ţările emergente care se bazează foarte mult pe cereale ruseşti şi ucrainene. "Luptele şi blocarea porturilor ucrainene a oprit exporturile de cereale, iar ambele ţări contează pentru aproximativ o treime din comerţul global cu grâu. Astfel, preţul grâului, precum şi cel al porumbului şi orzului, sunt în continuă expansiune. Dacă la toate acestea, adăugăm seceta care face ravagii în Europa afectând circa 20% din suprafaţa continentului, avem un scenariu pesimist care indică, la nivel global, amplificarea riscului de foamete şi nemulţumire socială spre sfârşitul acestui an", a concluzionat Andreea NEGRU.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe bune mah? A ajuns prezentatoarea de la Money Chanel sa ne spună cum e cu economia progresist globalistă mondială?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb