Andrei Pleşu şi Adrian Sârbu, audiaţi în Dosarul Mineriada

C.V.
Anticorupţie / 12 ianuarie 2017

Andrei Pleşu şi Adrian Sârbu, audiaţi în Dosarul Mineriada

Actualizare 15:26 Andrei Pleşu: "I-am spus procurorului că nu a fost o şedinţă de Guvern în care să se fi discutat problema minerilor"

Andrei Pleşu, ministru al Culturii în iunie 1990, a declarat astăzi că i-a spus procurorului care l-a audiat ca martor în dosarul Mineriadei că nu a fost o şedinţă de Guvern în care să se fi discutat problema minerilor şi că atunci şi-a imaginat că a fost o decizie într-un executiv restrâns.

Pleşu a precizat că a încercat să organizeze un dialog între oamenii din Piaţa Universităţii şi Ion Iliescu, că au fost negocieri două săptămâni, dar nu s-a ajuns la un rezultat pentru că de fiecare parte se puneau condiţii pe care partea cealaltă nu le accepta, iar rezultatul a fost declanşarea violenţelor.

Fostul ministru a mai spus, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), că "vagul care durează de 25 de ani" nu face bine nimănui şi că trebuie să ştim exact ce am trăit atunci.

Andrei Pleşu a afirmat, citat de News.ro: "Am povestit experienţa pe care am avut-o personal, şi anume că evenimentul a avut consecinţe dramatice pentru România de atunci, după ce fusesem la Revoluţie un model de reuşită politică pentru toată lumea. După cinci luni, eram un model negativ între celelalte ţări socialiste, pentru felul în care guvernarea de atunci a înţeles să soluţioneze problema Pieţei Universităţii. Am fost, împreună cu domnul Caramitru şi domnul Hăulică, într-o tentativă de a organiza un dialog între Piaţă şi preşedintele Ion Iliescu, au fost negocieri de două săptămâni, n-am reuşit până la urmă, pentru că de fiecare parte se puneau condiţii pe care partea cealaltă nu le accepta. Rezultatul a fost declanşarea violenţelor pe care le ştiţi şi care sunt regretabile".

Andrei Pleşu a precizat că atunci a luat contact direct cu unele victime, l-au sunat artişti, directori de muzee care aveau dificultăţi şi care îi cereau ajutorul, iar el a informat conducerea Guvernului, "care pretindea că ţine lucrurile sub control şi că trebuie tratate toate informaţiile cu mare discernământ".

Pleşu a mai spus: "Fapt este că m-am simţit obligat, la sfârşitul evenimentelor, să dau un comunicat din partea Ministerului Culturii în care să-mi iau distanţă faţă de toate violenţele care s-au comis, ceea ce a fost primit nu prea solidar cu Guvernul din care făceam parte. De altfel, şi Ministerul Învăţământului a dat un comunicat atunci. Mai mult decât atât, sunt mândru că singurul film documentar care există despre Piaţa Universităţii este filmul făcut atunci de casa de film a Ministerului Culturii, care avea director pe domnul Lucian Pintilie şi care a fost făcut de Stere Gulea".

El a adăugat că nu avea "un contact frecvent" cu preşedintele Ion Iliescu ca să poată spune care era atunci atitudinea acestuia şi că, din ce îşi aminteşte, nu a fost o discuţie în Guvern în care să fie discutată problema minerilor.

Pleşu a adăugat: "La şedinţele de guvern participam, dar lucrurile de ordin imediat, organizatoric, nu se discutau în guvern. Am spus şi domnului care m-a interogat că eu nu-mi aduc aminte să fi participat la o şedinţă de guvern în care problema minerilor să se fi discutat cu adevărat. Mi-am imaginat că există un fel de executiv restrâns, făcut de oamenii direct responsabili şi care luau decizii. Lucrul acesta s-a întâmplat şi în decembrie 1990, când am aflat dintr-un comunicat al Guvernului că regele nu poate să intre în ţară. Or eu eram în Guvern şi nu ştiam nimic. Am dat şi atunci un comunicat şi o demisie. Erau hotărâri care se luau în cercul restrâns al miniştrilor direct implicaţi, Interne, Apărare, viceprim-miniştri, primul-ministru şi aşa mai departe".

Întrebat ce părere are despre ancheta care se face acum, după mai bine de 25 de ani, legat de evenimentele din 13-15 iunie 1990, Pleşu a spus: "Nu mă bag în chestiuni procedurale şi juridice, însă sunt foarte bucuros că se face un efort consistent pentru o lămurire geometrică a lucrurilor. Vagul asta care durează de 25 de ani nu face bine nimănui, nici celor care ar putea suporta consecinţe. Trebuie odată să ştim exact ce am trăit".

Procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au audiat, astăzi, şi pe omul de afaceri Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, care este acuzat în dosarul Mineriadei de infracţiuni contra umanităţii.

Sârbu nu a dorit să facă declaraţii nici la intrarea şi nici la ieşirea de la PICCJ, unde a fost audiat mai multe ore.

În acelaşi dosar, a fost audiat, ieri, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, în calitate de inculpat.

(S.A.)

-----------

Andrei Pleşu şi Adrian Sârbu au venit astăzi la Parchetul General pentru a da declaraţii în Dosarul Mineriada.

Andrei Pleşu a venit în calitate de martor în acest dosar.

Pleşu a declarat, potrivit Hotnews: "Eu nu pricep toată situaţia de atunci, în orice caz ne-a costat foarte mult acel episod".

Pleşu era în acea perioadă ministru al Culturii.

El a declarat despre dosarul procurorilor privind mineriada: "Sunt foarte bucuros că se fac eforturi".

Omul de cultură a adăugat: "Pentru mine este un lucru nou, nu am mai fost la procuratură".

Pleşu a amintit că "singurul film documentar despre Piaţă şi despre acel episod nefericit a fost finanţat de Ministerul Culturii", făcând referire la pelicula realizată de Stere Gulea.

El a spus că a aflat despre prezenţa minerilor când se ducea la Ministerul Culturii iar maşina i-a fost oprită şi percheziţionată de mineri, ulterior văzând că oraşul este "împânzit de ei".

Tot azi dimineaţă a venit la Parchetul general şi Adrian Sârbu, inculpat în acest dosar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Andrei Pleşu: "I-am spus procurorului că nu a fost o şedinţă de Guvern în care să se fi discutat problema minerilor" 

    Normal; a fost o sedinta de partid. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb