Andrzej Duda vrea revizuirea unui proiect de lege judiciară, necesară pentru deblocarea fondurilor europene

G.D.
Internaţional / 11 februarie 2023

Andrzej Duda vrea revizuirea unui proiect de lege judiciară, necesară pentru deblocarea fondurilor europene

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că se îndoieşte de constituţionalitatea legislaţiei privind reforma judiciară pe care ţara trebuie să o adopte pentru a accesa fondurile Uniunii Europene şi a decis să o trimită ieri Tribunalului Constituţional, pentru revizuire, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Bruxelles-ul a blocat fonduri de redresare după Covid-19 în valoare de 35,4 miliarde de euro din fonduri de recuperare, într-un dezacord cu privire la statul de drept al Poloniei şi a cerut reforme în chestiuni precum independenţa judiciară şi energia verde, înainte de a oferi Varşoviei banii.

Conform proiectului de lege adoptat de parlamentul polonez în această săptămână, Curtea Administrativă Supremă va începe să se ocupe de cazurile disciplinare ale judecătorilor.

Anterior, o cameră controversată a Curţii Supreme s-a ocupat de astfel de cazuri, iar criticii au spus că aceasta i-a pedepsit pe judecătorii care criticau reformele judiciare ale guvernului.

Proiectul de lege ar însemna, de asemenea, că judecătorii nu se vor confrunta cu măsuri disciplinare pentru că pun la îndoială independenţa colegilor desemnaţi de organe despre care criticii spun că sunt politizate.

Duda spusese mai devreme că nu va aproba legislaţia care permite oamenilor să pună la îndoială numirile judiciare.

"Guvernul a încheiat un nou acord cu Comisia Europeană şi este bine că s-a întâmplat, pentru că atât Polonia, cât şi UE au nevoie de un compromis. Dar este corect să spunem că acest acord ridică îndoieli constituţionale serioase", a spus Duda într-un discurs televizat.

"De aceea am decis să trimit acest proiect de lege la Tribunalul Constituţional... ceea ce înseamnă că proiectul de lege nu va intra în vigoare până când Tribunalul nu îşi va exprima opinia cu privire la respectarea Constituţiei".

Tribunalul Constituţional este una dintre instanţele aflate în centrul conflictului dintre Varşovia şi Bruxelles privind statul de drept.

Comisia Europeană a declarat anterior că are îndoieli serioase cu privire la independenţa şi imparţialitatea Tribunalului Constituţional.

UE nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise în afara programului de lucru.

De asemenea, UE a lansat în 2021 o procedură privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Poloniei, din cauza hotărârilor Tribunalului care contestau primatul dreptului UE asupra dreptului naţional.

Duda a spus că crede că decizia sa nu va întârzia plata fondurilor UE, deoarece ţara încă trebuie să îndeplinească condiţii suplimentare pentru a obţine banii. De asemenea, el a cerut judecătorilor să decidă fără întârziere asupra acestei chestiuni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Coruptii de la UE mai au tupeul sa vorbeasca despre legile justitiei,

    nu le crapa obrazul,oameni vanduti de toata jena 

    1. Nu vezi padurea de copaci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb