Cei 19 salariaţi pe care compania de proiect Hidro Tarniţa îi avea la finele anului 2015 au obţinut anul trecut un salariu mediu lunar brut de 7.384 lei de persoană, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii pentru anul 2015.
Bugetul a fost aprobat printr-un ordin comun al ministrului Energiei, Victor Grigorescu, al ministrului Finanţelor Publice, Anca Dragu, şi al ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Claudia Costea, şi publicat în Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2016.
Astfel, un salariat a avut, în medie, un câştig lunar brut de 7.564 lei, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, şi de 7.384 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, potrivit Agerpres. La finele anului 2015, compania avea 19 salariaţi, iar numărul mediu pentru anul trecut al angajaţilor a fost de 16.
Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat, la solicitarea agenţiei de presă, că angajaţii acestei companii sunt specialişti de înaltă calificare şi, în afara acestui salariu, nu primesc alte bonusuri. De asemenea, ei nu au locurile de muncă garantate.
"Angajaţii societăţii Hidro Tarniţa S.A. nu au, potrivit contractului de muncă, alte bonificaţii. Având în vedere că gestionează activităţi necesare derulării unui proiect a cărui valoare este estimată la 1 miliard euro, societatea de proiect este nevoită să funcţioneze cu specialişti de înaltă calificare. Totodată, menţionăm că, până la semnarea contractelor de atribuire, angajaţii societăţii nu au locurile de muncă garantate", se arată în răspunsul ministerului. Oficialii instituţiei au adăugat că, pentru 2016, salariile vor fi mai mici, ajungând la 6.500 de lei, la acelaşi număr de angajaţi.
"Dorim să vă menţionăm însă că, potrivit datelor transmise de companie, în 2016, potrivit proiecţiei bugetului de venituri şi cheltuieli, câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile (lei/persoană) va scădea la 6.500 lei, în timp ce numărul angajaţilor rămâne acelaşi", au spus reprezentanţii Ministerului Energiei.
Compania de proiect Hidro Tarniţa a fost înfiinţată în 2013 pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care presupune o investiţie greenfield estimată la aproximativ un miliard de euro, fără TVA.
Centrala va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald. Construcţia centralei Tarniţa-Lapuşteşti este preconizată a se realiza în 5-7 ani, urmând a fi create peste 4.000 de locuri de muncă.