Angajaţii Deva Gold au blocat cu maşina drumul activiştilor la Certej

A.I.
Miscellanea / 30 martie 2017

Angajaţii Deva Gold au blocat cu maşina drumul activiştilor la Certej

Reţeaua Mining Watch România condamnă agresivitatea angajaţilor Deva Gold care au blocat cu maşina drumul activiştilor la Certej şi i-au agresat verbal, transmite un comunicat de presă remis Redacţiei.

Activiştii documentau, pe drumul comunal DC 24A, panourile de şantier a două noi autorizaţii eliberate în beneficiul companiei miniere.

Eldorado Gold (ELD), o companie canadiană de aur low cost, intenţionează să deschidă în România prima mină de suprafaţă unde se vor utiliza cianuri pentru prelucrarea aurului. Depozitul de la Certej este deţinut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) şi compania de stat Minvest Deva (~20%), precizează comunicatul. Propunerea se confruntă cu o opoziţie puternică, atât naţională cât şi internaţională.

Marţi, 28 martie, activiştii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrărilor de şantier care se desfăşoară pentru construirea a două bazine necesare exploatării. În acest sens, activiştii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de şantier care potrivit legislaţiei în vigoare trebuie să fie afişte într-un loc vizibil şi accesibil publicului.

În momentul când activiştii au dorit să plece, maşina lor a fost blocată de un autovehicol alb, ce a oprit brusc, perpendicular pe drum. Maşina aparţinea pazei companiei miniere. Datorită refuzului de a elibera drumul şi a agresivităţii verbale a reprezentanţilor companiei, activiştii au apelat serviciul 112.

Tensiunile au continuat până la venirea poliţiei, culminând cu intervenţia unui muncitor al şantierului Deva Gold care a smuls agresiv telefonul cu care se documenta întreaga situaţie.

Roxana Pencea, unul din activiştii prezenţi la Certej, a afirmat: "O companie care nu are nimic de ascuns, nu blochează calea activiştilor. Cu acest gen de atitudine de bătăuş din curtea şcolii, compania minieră vrea să intimideze cetăţenii români care nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri a aurului. Compania uită, în mod clar, că Certej nu e un stat în stat şi că trebuie să respecte legile democratice ale ţării noastre".

Comunicatul mai transmite că Deva Gold nu este la prima ilegalitate comisă. În 2014, Mining Watch a surprins lucrări în şantier care s-au dovedit a fi ilegale. Anul trecut le-au fost oprite din nou lucrările, de data aceasta prin sentinţă judecătorească.

În urma incidentelor de ieri, activiştii prezenţi au depus plângere penală împotriva agresorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb