Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în cadrul căreia s-a discutat şi despre recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României, relatează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis, marţi, AGERPRES, agenda întâlnirii de luni a cuprins discuţii privind impactul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii regionale, cu accent pe situaţia generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României.
Ministrul Tîlvăr şi-a exprimat preocuparea faţă de intensificarea acestor atacuri şi a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale şi locale cu competenţe în domeniul urgenţelor civile. "Acţionăm pentru a monitoriza cu mai mare acurateţe situaţiile pe timpul atacurilor şi pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă", a arătat ministrul.
El a precizat că instituţia militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.
Tîlvăr a punctat, de asemenea, importanţa suplimentării misiunilor NATO de poliţie aeriană, adresând mulţumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare şi a evidenţiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, care reprezintă "o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloţilor români, precum şi a celor din state aliate şi partenere, inclusiv Ucraina".
"Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe Flancul estic şi de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României şi al NATO. Continuăm să acţionăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate", a afirmat ministrul Apărării Naţionale, citat în comunicat.
Conform MApN, ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistenţă României pentru consolidarea capacităţilor sale de apărare şi de a contribui substanţial la întărirea apărării şi descurajării aliate pe Flancul estic.
"Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfăşurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun şi un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia şi rămânem strâns angajaţi pe viitor în dialogul şi cooperarea cu România", a declarat Kavalec, citată în comunicatul MApN.
1. In nici un caz doborarea dronelor la granita, sper
(mesaj trimis de Opinie în data de 19.09.2023, 18:12)
Situatia cu dronele e ca pot fi deviate sau atinse de tir ucrainean si cad si in Romania. Nu trebuie instalate baterii antiaeriene in delta pt ca exista si acest duel al acuzatiilor la nivel diplomatic, si eventuale trageri de pe malul romanesc vor fi exploatate in mediul diplomatic. Putem ajunge sa fim acuzati ca exact noi am demarat razboiul Nato Rusia.