Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a coprezidat, alături de omologul polon, Mariusz Blaszczak, reuniunea miniştrilor apărării în Format Bucureşti 9 (B9), desfăşurată la Varşovia, acesta afirmând că Formatul B9 continuă să-şi demonstreze relevanţa şi valoarea adăugată, fiind o platformă importantă pentru consultarea permanentă a aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO, informeză Agerpres. El a mai arătat că acest război de agresiune, declanşat pe 24 februarie anul trecut, a schimbat pentru totdeauna paradigma de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi percepţia ameninţărilor.
Potrivit MApN, la reuniune a participat şi secretarul de stat pentru apărare al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Ben Wallace, iar asistentul Secretarului General al NATO pentru Operaţii, Thomas Goffus, a avut o intervenţie prin videoconferinţă.
"Formatul B9 continuă să-şi demonstreze relevanţa şi valoarea adăugată, fiind o platformă importantă pentru consultarea permanentă a aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO", a spus ministrul Tîlvăr.
Pe timpul reuniunii au fost abordate aspecte privind actualele provocări de securitate generate de ultimele evoluţii ale războiului din Ucraina şi implicaţiile în plan regional şi euroatlantic, continuarea sprijinului internaţional pentru Ucraina, evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul de la Madrid privind postura de descurajare şi apărare de pe flancul estic, precum şi pregătirea Summit-ului de la Vilnius, din 11 iulie 2023.
"Agenda reuniunii a fost calibrată şi în jurul pregătirii Summit-ului NATO de la Vilnius, pe dimensiunea de apărare. Acest summit trebuie să fie unul al implementării deciziilor cruciale luate anul trecut la Madrid. La Vilnius trebuie continuate măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, întărită necesitatea continuării consolidării prezenţei aliate pe flancul estic, cât şi evidenţiată importanţa creşterii capacităţii de răspuns aliate", a evidenţiat ministrul.
De asemenea, ministrul apărării naţionale a menţionat necesitatea implementării deciziilor Summit-lui NATO de la Madrid, în special în domenii privind securitatea la Marea Neagră, regiune de importanţă strategică pentru Alianţă, precum şi necesitatea continuării coordonării eforturilor NATO - UE pentru sprijinirea Ucrainei şi partenerilor din regiune, precizează MApN.
"Acest război de agresiune, declanşat pe 24 februarie anul trecut, a schimbat pentru totdeauna paradigma de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi percepţia ameninţărilor. Credem că este foarte importantă continuarea sprijinirii celor mai expuşi parteneri din regiune la acţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, precum Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, pe dimensiunea rezilienţei şi dezvoltării capacităţilor de apărare", a accentuat ministrul Tîlvăr.
În încheierea reuniunii, ministrul român al apărării a reiterat relevanţa discuţiilor în formatul B9 pentru sincronizarea percepţiilor aliaţilor estici şi a partenerilor strategici privind evoluţiile de securitate de pe flancul estic şi asigurarea unui răspuns adecvat la acestea. Totodată, a subliniat mesajul puternic privind unitatea şi solidaritatea pe care îl transmite prezenţa forţelor NATO pe teritoriul aliaţilor de pe flancul estic, precum şi continuarea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.