Fostul cancelar german Angela Merkel şi fostul preşedinte al SUA Barack Obama, aliaţi politici apropiaţi pe când erau amândoi în funcţie, s-au reîntâlnit luni la Washington cu prilejul lansării în Statele Unite a memoriilor fostei şefe a executivului federal german, relatează Reuters.
Merkel şi-a creat o relaţie strânsă cu Obama în cei opt ani petrecuţi de acesta la Casa Albă. Ultima călătorie în străinătate a lui Obama ca preşedinte în 2016 a inclus o oprire la Berlin, înainte de primul mandat al preşedintelui ales de atunci, Donald Trump.
În timpul evenimentului sold-out de luni din sala de festivităţi The Anthem din Washington, Merkel şi Obama au discutat despre unificarea Germaniei, criza financiară globală din 2008, schimbările climatice şi imigraţie, într-o conversaţie marcată de aplauze sporadice şi râsete din partea publicului de circa 3.000 de oameni.
Cei doi lideri au părut să discute foarte relaxat. Obama i-a pus întrebări lui Merkel în engleză, iar ea a răspuns în germană; el a explicat audienţei că engleza este excelentă, dar, dată fiind pregătirea ei de cercetător, este o persoană foarte exactă şi a dorit să vorbească în limba ei maternă; Merkel a replicat mai târziu că Obama, care este avocat, este la rândul său foarte exact.
Cei doi au glumit de asemenea despre călătoria lui Obama la Berlin pe când era candidat la preşedinţie în 2008, iar ea s-a opus solicitării echipei sale de a vorbi în faţa Porţii Brandenburg. Obama a povestit că Merkel era îngrijorată că el s-a supărat, dar a fost în regulă, a asigurat el.
Cei doi lideri nu au discutat despre Trump, care a învins-o pe democrata Kamala Harris la alegerile de luna trecută din SUA. Angela Merkel a menţionat însă că speră că SUA îşi vor alege în cele din urmă o femeie ca preşedinte.
În cartea sa, intitulată "Libertate: Amintiri 1954-2021", scrisă înainte de alegerile din 5 noiembrie, Merkel şi-a exprimat speranţa că Harris va câştiga.
"Am căutat întotdeauna libertatea, în prima parte a vieţii mele", a spus ea, când Obama a întrebat-o în legătură cu titlul cărţii. "Unii oameni cred că libertatea este libertatea faţă de ceva, libertatea faţă de responsabilităţi. Înţelegerea mea despre libertate este că suntem împuterniciţi să facem ceva", a explicat ea.
Moştenirea lui Merkel a fost criticată după plecarea sa din funcţie, după 16 ani, iar Obama, deşi este încă popular printre democraţi, nu a reuşit să transfere această popularitate într-o victorie pentru Harris sau pentru fostul secretar de stat Hillary Clinton, care a pierdut în faţa lui Trump în 2016, aminteşte Reuters.
Barack Obama a mai observat în cadrul evenimentului de luni că reunificarea Germaniei după căderea Zidului Berlinului a oferit câteva lecţii pentru SUA, care sunt din ce în ce mai divizate.
"Dacă aţi fost literalmente divizaţi de un zid timp de zeci de ani şi totuşi aţi reuşit să vă uniţi şi să prosperaţi ca o singură identitate, într-o singură ţară, atunci sperăm că - în ghilimele - 'Statele Unite Americii' ar trebui să poată face asta", a spus Obama.