ANGELA TONCESCU, CONDAMNATĂ LA INSTANŢA DE FOND 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul preşedinte al ASF în dosarul falimentării Astra Asigurări

Ziarul BURSA #Politică / 5 iulie 2019

Curtea de Apel Bucureşti a consfinţit ceea ce rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie consemna deja în 20 decembrie 2016: Angela Toncescu, fostul preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) este vinovată de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în cazul falimentării societăţii Astra Asigurări.

Magistraţii au condamnat-o pe Toncescu la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în timp ce, pentru ceilalţi inculpaţi, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului CSA, judecătorii au decis ca fiecare să fie condamnat la câte 3 ani şi 6 luni închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. Aceeaşi pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare au primit Dan Constantinescu, Daniela Popa şi Corneliu-Silviu Moldoveanu, foşti membri ai Consiliului CSA.

În schimb, trei directori din CSA, Anabella Ruse, Marinela Nemeş şi Carmen-Gabriela Ivan, au fost achitaţi.

Judecătorii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de SC Asigurare Reasigurare Astra SA (aflată în faliment) - prin lichidator judiciar KPMG Restructuring SPRL, Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Singurul care nu a fost condamnat în prezenta cauză este fostul preşedinte al Astra SA, Dan Adamescu. Prin decizia 166/2019 din 7 mai 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dan Adamescu, în urma decesului acestuia.

Conform rechizitoriului întocmit, procurorii DNA susţin că fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., Dan Adamescu, a administrat în mod defectuos societatea în perioada 2011-2013, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

DNA precizează că activitatea infracţională s-a desfăşurat în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Dan Adamescu.

Dan Adamescu a lipsit societatea Astra de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare, iar raportările distorsionate făcute de către acesta i-a împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea firmei, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Pentru a lipsi societatea Astra de lichidităţi, procurorii susţin că Dan Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi firmelor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale. Totodată a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea Astra, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societăţii Astra, iar datoria era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 de dolari, la care se adăuga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea Astra a încasat doar suma de 358.768 lei.

Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al SC Epsilon Estate Privider SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al firmei Astra SA, suma provenind chiar din lichidităţile ultimei societăţi. Conform procurorilor, Adamescu a ascuns provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor - recte preşedintele Angela Toncescu şi vicepreşedinţii instituţiei - a aprobat intenţia firmei Epsilorn Estate Provider de a achiziţiona un pachet de acţiuni Astra SA., deşi firma Epsilon nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.

Procurorii DNA susţin că toţi membrii conducerii CSA cunoşteau faptul că firma Epsilon nu îndeplinea aceste condiţii, dar au aprobat intenţia ca societatea respectivă să devină acţionar semnificativ la Astra SA.

Angela Toncescu l-a mai ajutat pe Dan Adamescu şi în 14 august 2008, când acesta a solicitat şi obţinut de la CSA, luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deţinute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătăţirii artificiale a indicatorilor de prudenţialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societăţii ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvenţă. Angela Toncescu, preşedintele CSA, a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută în acest sens de Dan Adamescu, deşi nu era conformă cu legislaţia în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb