ANIS, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), alături de bpv GRIGORESCU ŞTEFĂNICĂ, lansează Ghidul privind ESOP - Stimulent pentru performanţa societăţii, un instrument de remunerare pe termen mediu şi lung a personalului-cheie, angajaţi şi/sau membri ai organelor de conducere ale societăţilor, care oferă acestora posibilitatea de a dobândi acţiuni sau alte titluri de participare în companie, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform sursei citate, resursa umană este crucială pentru creşterea performanţei, iar în contextul competiţiei pentru personalul IT şi al deficitului de 15-20.000 de oameni în industria locală de software, remunerarea şi beneficiile extra-salariale devin cu atât mai importante. Un element important în atragerea şi retenţia angajaţilor-cheie, a managerilor sau membrilor organelor de conducere este includerea lor într-un program ESOP (Employee Stock Option Plan).
Potrivit unui studiu efectuat de European Federation of Employee Share Ownership, procentul societăţilor europene care au lansat astfel de noi planuri de remunerare pentru angajaţi a fost în creştere de-a lungul anilor, cu 32% în 2021, ceea ce înseamnă un nou plan la fiecare 3 ani. De asemenea, în acelaşi an, 94% dintre marile societăţi europene aveau implementată o formă de participare a angajaţilor la capital, iar 60% dintre acestea aveau implementate planuri de tip ESOP, cele mai multe fiind situate în vestul Europei. Ţările din Europa Centrală şi de Est au înregistrat ponderi mai reduse, aceste instrumente de remunerare fiind relativ noi peste aceste pieţe.
"Am gândit acest ghid ca un instrument practic, uşor de urmărit, care să sprijine societăţile în procesul de evaluare şi de decizie cu privire la implementarea planurilor stock option. Ultimii ani au relevat un interes tot mai crescut pentru ESOP, având în vedere contribuţia semnificativă pe care o pot avea aceste planuri în atragerea şi păstrarea angajaţilor valoroşi, dar şi în creşterea performanţei angajaţilor şi a societăţilor care aleg să le implementeze (inclusiv în perioade marcate de dificultăţi economice). Pe lângă rolul informativ al ghidului care are scopul de a cultiva potenţialul insuficient exploatat al planurilor stock option, ghidul îşi propune să fie şi un instrument pentru planificarea ESOP. Întrucât în acest domeniu nu există o soluţie de tipul one-size-fits-all, ghidul oferă sprijin în identificarea elementelor esenţiale ce trebuie definite anterior procesului de implementare şi în înţelegerea mecanismelor de implementare, care pot fi diferenţiatori majori pentru alegerea unei structuri ESOP optime", a spus Cătălin Grigorescu, Managing Partner bpv GRIGORESCU ŞTEFĂNICĂ.