Comisariatele pentru Protecţia Consumatorilor Sector (CPCS) 1 şi 2 din Bucureşti au desfăşurat, pe 04.09.2024, o serie de acţiuni de control operativ la unităţile de alimentaţie publică de tip fast-food, din lanţul "Socului Kebab", administrate de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, situate în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, conform unui comunicat remis redacţiei.
În urma neregulilor constatate, echipele de control au aplicat următoarele sancţiuni:
-amenzi comtravenţionale în valoare de 33.000 lei
-1 avertisment
-oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
-oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru toate cele 4 locaţii verificate
-propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru 2 dintre locaţii.
"Avem toleranţă zero în faţa unor asemenea situaţii care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor. Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici sfideze, pur şi simplu, prevederile legii" - Sebastian Hotca, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Abaterile de la legislaţia în vigoare, în domeniu, identificate au fost:
- condiţii igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf şi grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor şi a corpurilor de gătit, paviment depreciat
- utilizarea unor ustensile şi vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat şi strat de grăsime arsă
- nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător
- prezenta insectelor vii (muşte şi gândaci) în unitate
- folosirea unor materii prime fără elemente de identificare
- condiţii igienico-sanitare improprii în spaţiul de depozitare şi în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime şi praf
- utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate
- folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, şi deteriorate
- nerespectarea vecinătăţilor în spatiile frigorifice
- lipsa menţionării gramajelor, ingredientelor şi a valorii nutriţionale a acestora, în lista meniu
- păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat faţă de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării şi comercializării)
- schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă
- lipsa plaselor anti-insecte la ferestre
- folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecţie sanitară.