În perioada 25-26 ianuarie 2023, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Municipiul Bucureşti (CPCMB) a desfăşurat ample acţiuni de control la operatorii economici care desfăşoară activităţi commerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentaţie publică, în zona Pieţei Unirii, din sectorul 3 al Capitalei, conform unui comunicaat remis redacţiei.
" Prioritizăm informaţiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor.
Vizam, în anul 2023, zonele cu impact social major şi, în consecinţă, vom fi prezenţi peste tot unde situaţia o va impune!" - Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Potrivit sursei, în urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancţionaţi, după cum urmează:
-amenzi contravenţionale, în valoare de 188.000 lei
-4 avertismente
-oprirea definitivă de la comercializare sau utilizare în vederea preparării a peste 400 kg de produse alimentare neconforme
-oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, pentru 7 operatori economici (6 unităţi şi 3 vitrine frigorifice din cea de-a 7-a).
• Companiile sancţionate au fost:
-SC Doely Gustos SRL
-SC Market Media Food SRL - Trattoria Verdi
-SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcţionare)
-SC Emest Prest Service SRL
-SC Bianco Latte SRL - Borsalino (oprit temporar de la funcţionare)
-SC Tomorrow Food SRL - Level Up Fast Food
-SC Comida Mexicana SRL - Casa de Tacos
-SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcţionare 3 vitrine frigorifice)
-SC Pan Ion Prod Com SRL
-SC Pamfi Jina SRL
-SC Premier Restaurants Romania SRL - McDonald' Unirii
-SC Zoomserie SRL - Cofetăria Zoomserie
-SC Patiseria Tineretului S.R.L - Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcţionare)
-SC Berezka Stores SRL
-SC Il Maestro S.R.L - Megapan
-SC US Food Network SA - KFC Unirii
-SC MLS Invest Trading SRL - Chopstix (oprit temporar de la funcţionare)
-SC Denis si bunicii SRL - Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcţionare)
-Sc ALEXDMA Panification SRL - Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcţionare)
• Principalele deficienţe constatate de comisarii CPCMB au fost:
- folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi fără menţionarea datei limită de consum
- prezenta insectelor vii în unitate
- nerespectarea vecinătăţii produselor alimentare în spaţiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor)
- schimbarea stării termice iniţiale a produselor alimentare
- comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depaşită
- utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi cu grad avansat de uzură şi a bureţilor de sârmă,
- nerespectarea condiţiilor de depozitare menţionate de producător
- folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, şi rugină, cu depuneri de gheaţă, cu tăvile deteriorate, cu fisuri şi rupturi
- depozitare produselor direct pe paviment
- colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite,
- folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf şi grăsime la nivelul tubulaturii
- lipsa menţionării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale
- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă
- depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant
- folosirea unor cântare fără verificare metrologică
- lipsa autorizaţiei de funcţionare
- comercializarea unor produse a căror provenienţa nu aputut fi stabilită
- utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi
- folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice şi ambalaje
- utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual
- diferenţe de gramaj între produsele de patiserie
- existenţa pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate şi cu tavan cu pete de grăsime şi impurităţi
- lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire
- reutilizarea ambalajelor din material plastic.