ANPC transmite că, în data de 14 martie 2025, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, alături de echipele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Iaşi, au efectuat o serie de acţiuni de control la operatorii economici din municipiul Iaşi, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În cadrul verificărilor, au fost inspectaţi 25 de operatori economici, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate sancţiuni conform legislaţiei în vigoare.
În urma verificărilor, comisarii CJPC Iaşi au dispus următoarele măsuri:
• 10 amenzi contravenţionale în valoare totală de 86.000 lei
• 4 avertismente
• 17 invitaţii la conformare
• Oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor
• Oprirea definitivă şi retragerea din consum a produselor neconforme (drojdie, făină de grâu) utilizate în fabricarea produselor de panificaţie, precum şi a produselor finite aflate la comercializare.
Printre deficienţele observate în urma controlului se numără:
• Depozitarea necorespunzătoare a produselor
• Utilizarea materiei prime fără elementele de identificare şi caracterizare corespunzătoare
• Neafişarea ingredientelor cu potenţial alergen
• Neafişarea preţului pe unitatea de măsură
• Vitrine frigorifice neigienizate
• Prezenţa insectelor (gândaci) în spaţiile de depozitare.
Unul dintre punctele de control a fost Piaţa Nicolina şi Hala de lactate administrată de Ecopiata, aflată sub autoritatea Primăriei Iaşi. Aici, au fost identificate următoarele deficienţe:
• Vitrine frigorifice neigienizate, cu rugină şi resturi alimentare, fără monitorizarea temperaturii de depozitare
• Tarabe metalice ruginite şi neigienizate, fără condiţii corespunzătoare de depozitare a produselor lactate, comercializate la temperatura mediului ambiant (aproximativ 17 grade Celsius, în loc de 0-4 grade Celsius).
Ca urmare, a fost dispusă oprirea temporară a activităţii pentru igienizarea vitrinelor frigorifice, iar hala va fi dotată cu vitrine frigorifice noi în termen de 3 luni.
Nereguli au fost constatate şi în unităţile de panificaţie şi comerţ alimentar, precum brutăriile FLORISIM SRL şi Tehnomex SRL:
• Utilaje de producţie neigienizate
• Paviment deteriorat, cu fisuri
• Tavanul şi pereţii neigienizaţi
• Depozitare necorespunzătoare a produselor finite
• Produse expirate (ex: brânză cu grăsimi vegetale, DDM depăşit)
• Ustensile de curăţenie depozitate necorespunzător în spaţiile de producţie.
De asemenea, la unitatea SC Petrisor Mihai Construct SRL din Piaţa Nicolina, s-a dispus suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor legate de igienizarea trunchiului din lemn utilizat în transarea cărnii.
Opinia Cititorului