ANPC are pregătită o lege pentru reglementarea firmelor de recuperare a creanţelor

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2013

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va promova o lege de reglementare a companiilor specializate în recuperarea creanţelor, inclusiv cele bancare, pentru a limita unele abuzuri asupra debitorilor, a declarat directorul direcţiei armonizare legislaţie din ANPC, Mihai Meiu, citat de Mediafax.

"Se spune că până la urmă consumatorul nu este interesat cui dă banii înapoi. S-a constatat că aces­te cesiuni de creanţe fac ca societatea de recuperare să fie mult mai activă (...) Sunt cazuri în care s-au dat 30-40-50 de telefoane pe zi, s-au sunat şi vecinii, şi copiii.... dar vom reglementa şi asta. Avem o lege de reglementare a acestor societăţi de recuperare, ne-am inspirat din ce au făcut alţii nu am inventat-o noi", a spus Meiu la colocviul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR.

El a precizat că ANPC a mai înaintat în Parlament un proiect de lege pentru reglementarea firmelor de recuperare de creanţe, care a fost însă res­pins, la presiunea comunităţii bancare.

Întrebat dacă este posibil ca noul proiect să fie promovat prin ordonanţă de guvern, Meiu nu a putut confirma, arătând că preferă să nu comenteze mai mult pe acest subiect.

În ultima scrisoare de intenţie transmisă FMI, autorităţile s-au angajat să nu promoveze legea falimentului personal sau legea privind colectarea creanţelor şi să amâne pe o perioadă de şase luni modificarea Legii 193/2000, care ar permite ANPC sau asociaţiilor de consumatori să desfiinţeze prin instanţă clauzele abuzive practicate de bănci din tot portofoliul de împrumuturi deţinut de o instituţie de credit.

Potrivit jucătorilor din piaţă, creditele de consum sunt vândute de bănci în prezent şi la sub 10% din valoarea împrumutată.

Pe de altă parte, debitorii beneficiază în multe cazuri de condiţii mai bune din partea firmelor de recuperare, care negociază chiar şi până la 50% din valoarea împrumuturilor, în timp ce instituţiile bancare oferă ca soluţie pentru clienţi doar refinanţarea întregii valori a creditului, pentru a nu crea precedente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb