ANR a înaintat o plângere împotriva primarului Cătălin Cherecheş

F. A.
Miscellanea / 12 iunie 2012

Având în vedere situaţia creată de mutarea cetăţenilor români de etnie romă din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clădiri ale societăţii comerciale Cuprom, Guvernul României, prin Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) a iniţiat, încă de săptămâna trecută, o serie de demersuri care vizează soluţionarea acestei probleme, potrivit unei informări a Executivului.

Astfel, pe 7 iunie, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocati din Baia Mare. Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, preşedintele ANR a înaintat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheş şi a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză şi pronunţarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autorităţilor locale băimărene.

În plângerea înaintată CNCD, preşedintele ANR atrage atenţia asupra faptului că cetăţenii de etnie roma din zona Craica (Baia Mare) constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizării şi stigmatizării acestora de către societate. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spaţiu care a fost utilizat în trecut pentru activităţi industriale şi care nu a fost decontaminat şi transformat în spaţiu destinat locuirii constituie o formă de tratament diferenţiat pe criteriul etniei, care încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fără existenţa unei strategii şi fără o consultare prealabilă a celor vizaţi consitutie un abuz şi o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

În acest sens, reprezentanţii locali ai ANR au întocmit o serie de recomandări menite să răspunda nevoilor comunităţii de romi din Baia Mare. Astfel, experţii ANR propun un proiect pilot care să cuprindă măsuri educaţionale, ocupaţionale, de sănătate publică, dezvoltare comunitara şi desegregare, urmând a fi sprijinit de autorităţile centrale, regionale şi locale. De asemenea, ANR recomandă alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea Primăriei şi a Consiliului Local în vederea absorbţiei fondurilor europene dedicate dezvoltării teriotoriale cu accent pe incluziunea socială. Alte acţiuni vizează asigurarea transportului în comun şi a transportului copiilor la şcoala, asistenţei medicale primare permanente şi a accesului la utilităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb