• Autorităţii nu-i convine să opereze o creştere semnificativă şi mai negociază cu operatorii
Este pentru prima dată când petrecem Crăciunul fără să ştim exact cât vom plăti pentru gazele consumate în lunile de iarnă ale anului 2008. Pe 21 decembrie, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a anunţat că, de la 1 ianuarie 2008, electricitatea şi gazele naturale nu se scumpesc, preţurile rămânând îngheţate la nivelul actual.
Dar pastila dulce oferită populaţiei şi micilor agenţi economici cu ocazia sarbătorilor de iarnă are un gust amar în final. Potrivit anunţului dat vineri de ANRE, nu s-a luat decizia finală asupra unor eventuale modificări ale preţurilor gazelor naturale de la 1 ianuarie 2008. Altfel spus, ANRE ne ţine în suspans pentru că nu s-a decis asupra tarifelor. Explicaţia dată în comunicatul oficial este uluitoare: "În urma analizelor efectuate de departamentul de specialitate al ANRE, a rezultat că preţul gazelor naturale ar trebui să fie majorat cu un procent semnificativ. În aceste condiţii, ANRE a hotărât să continue discuţiile cu operatorii din sistem pentru a identifica şi implementa soluţii prin care impactul majorării preţului gazelor naturale din import şi al ajustării tarifelor de distribuţie să fie diminuat.
Ca urmare a acestei hotărâri, preţul gazelor naturale rămâne, deocamdată, nemodificat pentru 1 ianuarie 2008. O decizie finală va fi luată după finalizarea discuţiilor, cel mai probabil, în cursul lunii ianuarie a anului viitor".
Deci o majorare este necesară, numai că procentul de creştere rezultat nu este pe placul autorităţilor, care vor trebui să facă faţă şi campaniei electorale din 2008. ANRE poartă, de ceva vreme, negocieri intense cu operatorii din piaţă, care au spus public că nu pot suporta costurile sporite cu achiziţia gazului de import (n.r. conform prognozelor şi evoluţiei cotaţiilor internaţionale, acesta va fi mai scump cu 20% în 2008). "E.ON Gaz" ameninţă deja cu sistarea livrărilor în miezul iernii dacă nu îi sunt recunoscute cheltuielile suplimentare de achiziţie. Şi "Distrigaz Sud" a recunoscut că este nevoie de o majorare chiar de la 1 ianuarie
Amânarea deciziei ANRE pentru luna ianuarie nu face decât să confirme necesitatea creşterilor de preţ şi faptul că operatorii nu sunt chiar atât de ahtiaţi după maximizarea profiturilor, aşa cum au fost acuzaţi când şi-au anunţat propriile prognoze.
În ceea ce priveşte electricitatea, ANRE a justificat decizia de menţinere a preţului prin aportul sporit de energie ieftină de la "Nuclearelectrica". Compania a pus deja în funcţiune Unitatea 2 de la Cernavodă, care va asigura 9% din consumul total al ţării.
Specialiştii din domeniul energetic au arătat, în repetate rânduri, că amânarea majorărilor necesare doar de dragul popularităţii în campaniile electorale nu face decât să prelungească momentul până la care preţul va trebui aplicat conform cu costurile reale. Astfel impactul unei creşteri puternice va fi suportat, mai devreme sau mai târziu, de consumatori şi va fi mult mai dur decât aplicarea unei creşteri graduale.
Mulţi specialişti au arătat că negocierea ca la piaţă a preţurilor utilităţilor, fără nici o legătură cu costurile reale ci doar cu popularitatea în sondaje a guvernanţilor, nu face decât să prelungească agonia sistemului energetic naţional. Jean Constantinescu, preşedintele IRE şi expertul angajat de USAID să analizeze impactul preţurilor la energie asupra consumatorilor, susţine că ţara noastră aplică o politică greşită de subvenţionare. Domnia sa a arătat că subvenţionarea prin tarif, aplicată în prezent, este ineficientă faţă de ajutoarele sociale acordate direct celor care nu îşi permit să plătească facturile la utilităţi. Acesta din urmă este sistemul agreat de Uniunea Europeană, iar ţara noastră continuă să amâne aplicarea lui şi după integrare.