ANRE menţine licenţa de furnizare a traderului Ciga Energy, dar îl plasează sub supraveghere

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 martie 2017

ANRE menţine licenţa de furnizare a traderului Ciga Energy, dar îl plasează sub supraveghere

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, ieri, că traderul Ciga Energy va rămâne cu licenţa de furnizare a energiei electrice, dar activitatea de Parte Responsabilă cu Echilibrarea (PRE) va fi sub supravegherea strictă a autorităţii. Responsabilii din cadrul autorităţii propuseseră ridicarea licenţei, din cauza obstrucţionării activităţii ANRE "de monitorizare a pieţei de energie electrică prin furnizarea de date incomplete şi, uneori, chiar eronate, cu privire la activitatea societăţii de Parte Responsabilă cu Echilibrarea (PRE) pentru circa a 640 participanţi la piaţă".

Compania a primit licenţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice pe 8 februarie 2011.

"În urma analizei raportului privind propunerea de suspendare, membrii Comitetului de reglementare au apreciat că măsura suspendării este una disproporţionată faţă de gravitatea faptei constate şi ar pertuba activitatea participanţilor la piaţă pentru care societatea asigură echilibrarea financiară, cu atât mai mult cu cât, în prezent, ANRE are în vedere revizuirea reglementărilor cu privire la piaţa de energie electrică, având în vedere situaţia apărută în piaţă de energie în lunile ianuarie şi februarie", arată ANRE, într-un comunicat.

Astfel, comitetul de reglementare al ANRE a respins propunerea de suspendare şi a decis supravegherea strictă a activităţii de PRE pe care Ciga Energy o desfăşoară, precum şi două măsuri de conformare, cu perioadă de conformare de 30 de zile.

Aceste măsuri presupun prezentarea unei proceduri de alocare a dezechilibrelor între participanţii la piaţă care să fie avizată de ANRE.

A doua măsură prevede prezentarea datelor într-un format stabilit de direcţia de specialitate din cadrul ANRE, prin care "Ciga Energy să arate modul transparent de tratament între participanţii la piaţă din PRE-urile pe care le gestionează".

Ciga Energy este una din cele mai mari companii ce acţionează pe Piaţa de Echilibrare, prin Departamentul PRE echilibrează aproximativ 50% din totalul consumului de energie electrică din România, potrivit datelor de pe site-ul societăţii, citate de News.ro.

Potrivit ultimului raprt transmis Ministerului de Finanţe, în anul 2015 Ciga Energy avea nouă salariaţi. Compania a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 18,5 milioane lei şi un profit net de 4,6 milioane lei.

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au depăşit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Piaţa de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creşterea consumului de energie electrică şi prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluţia preţului orar al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara recent că ANRE a finalizat investigaţia pe piaţa energiei pe care a declanşat-o în urma creşterii preţului pe bursă în luna ianuarie şi a retras licenţele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendaţi.

ANRE a verificat circa 18 furnizori, iar unora dintre aceştia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanţă şi de reţea, le va fi retrasă licenţa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb