ANRE propune scăderea ratei de rentabilitate în distribuţia de gaze

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2018

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie propune scăderea de la 8,43% la 5,07% a ratei de rentabilitate aferentă activităţii de distribuţie a gazelor naturale, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, citat de Agerpres.

Reprezentanţii reglementatorului au explicat că, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, ANRE are în vedere elaborarea unei noi metodologii de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioadă de reglementare, care include o serie de noi principii de calcul şi de recunoaştere a costurilor operatorilor licenţiaţi.

"Valoarea ratei rentabilităţii capitalului investit (RoR) pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale este considerată valoarea costului mediu ponderat al capitalului (WACC) în termeni reali, înainte de impozitare şi va avea acelaşi nivel cu cel propus pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice, afişat deja pe site-ul ANRE, respectiv 5,07%", au arătat oficialii autorităţii.

Acest lucru înseamnă o scădere de 40%, de la 8,43%, cât este rata rentabilităţii în prezent, potrivit ordinului 108/2013.

În plus, metodologia de calcul a tarifelor de distribuţie în sectorul gazelor naturale va fi de tipul "revenue cap", care are la bază faptul că volumele distribuite de operatorii licenţiaţi nu influenţează în mod semnificativ costurile acestora.

Perioada tarifară pentru activitatea de distribuţie se modifică de la 1 ianuarie - 31 decembrie la 1 octombrie - 30 septembrie. Avantajul modificării perioadei tarifare constă în faptul că se elimină din calculul tarifelor de distribuţie corecţia de venit aferentă neaplicării tarifelor începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, rezultând astfel reducerea variaţiei tarifelor de la un an la altul, au mai explicat reprezentanţii ANRE în nota de fundamentare.

Câştigul de eficienţă realizat de operatorul de distribuţie în cadrul perioadei de reglementare va fi împărţit cu consumatorii, astfel: 75% consumatori - 25% operatori.

Câştigurile de eficienţă vor fi calculate la sfârşitul fiecărei perioade de reglementare, pentru fiecare an al perioadei, iar suma totală astfel calculată va fi liniarizată pe întreaga perioadă de reglementare. Totodată, vor fi considerate justificate şi se recunosc în tarifele de distribuţie investiţiile efectuate de operatorii licenţiaţi, în conformitate cu planul de investiţii aprobat de ANRE. Pentru a fi recunoscute în venitul reglementat al operatorului, investiţiile sunt prognozate pe întreaga perioadă de reglementare şi aprobate în prealabil de către ANRE.

Se propune stabilirea unor reguli referitoare la recunoaşterea costurilor operatorilor de distribuţie cu privire la contractele încheiate cu operatorii economici afiliaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb