Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va concesiona prin licitaţie 14 perimetre petroliere în vederea exploatării ţiţeiului şi gazelor asociate din zece judeţe ale ţării, potrivit Ordinului ANRM publicat vineri în Monitorul Oficial.
Aceste perimetre fac parte din Runda a noua de licitaţii organizate de agenţie.
Cele mai multe dintre acestea se află în judeţul Bihor (trei perimetre petroliere), câte două perimetre în judeţele Brăila şi Dâmboviţa şi câte un perimetru în judeţele Argeş, Bacău, Galaţi, Maramureş, Prahova, Satu Mare şi Timiş.
Ofertele se depun la sediul ANRM în termen de 90 de zile de la publicarea anunţului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Deschiderea ofertelor se va face în ziua imediat următoare după expirarea acestui temen, la ora 10.00. Accesul la datele şi informaţiile geologice se face în baza unei solicitări scrise, a acordului de confidenţialitate şi după achitarea taxelor pentru achiziţionarea pachetelor de date.
Decizia privind ofertele se va lua de ANRM în termen de 30 de zile de la data deschiderii ofertelor. Negocierea acordurilor petroliere începe în termen de 15 zile de la data stabilirii ofertei câştigătoare, dacă nu au fost formulate contestaţii. Termenul de negociere a acordurilor petroliere este de maxim şase luni de la data începerii acestora.
Conform Legii Petrolului, în schimbul concesionării perimetrelor petroliere, statul, prin ANRM, va primi redevenţe. De regulă, potrivit legii, aceste rezerve sunt concesionate pentru maxim 30 de ani. Durata acordului depinde de rezerva din fiecare zăcământ şi de capacitatea de producţie, potrivit specialiştilor din ANRM.