ANRP RĂMÂNE FĂRĂ CONDUCERE Băeşu: "Trebuie să aducem bani, pentru că unii au furat de-au rupt pământul"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2015

Băeşu: "Trebuie să aducem bani, pentru că unii au furat de-au rupt pământul"

Gheorghe Piperea propune desfiinţarea ANRP şi despăgubirea prin obligaţiuni, plătibile cu banii recuperaţi de la "samsarii" care au prejudiciat statul

Actualizare 17:20 ANRP trebuie să recupereze peste 76 milioane lei, din anularea executării silite

ANRP urmează să recupereze peste 76 milioane lei, după ce, în perioada 2012 - 2014, la cererea instituţiei, în peste 50 de cazuri instanţele au dispus anularea executării silite şi returnarea sumelor trase din conturile ANRP.

Potrivit raportului pe anul trecut al ANRP, la sfârşitul lui 2014, pe rolul instanţelor judecătoreşti existau peste 7.000 de litigii în care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi/sau Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor aveau calitatea de reclamant sau pârât.

Aceste litigii au ca obiect contestaţii la deciziile emise, cereri de obligare a C.N.C.I. la emiterea deciziilor de despăgubire şi contestaţii la executări silite.

Pentru procesele desfăşurate în 2014, Direcţia Juridică şi de Contencios a A.N.R.P. a întocmit peste 24.000 de acte procedurale (întâmpinări, note de şedinţă, recursuri, cereri/răspunsuri către instanţe, contestaţii la executare, obiecţiuni la rapoarte de expertiză, cereri de reexaminare etc).

Potrivit ANRP, în anul 2014, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a soluţionat 2.876 de dosare, fiind emise 394 de titluri de despăgubire, în cuantum de 664.871.672 lei. În 1.361 de cazuri au fost emise decizii de invalidare a hotărârilor şi dispoziţiilor prin care autorităţile locale şi celelalte entităţi învestite au propus acordarea de despăgubiri.

În anul 2014, Comisia specială de retrocedare (CSR) a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale a soluţionat 252 de dosare. Secretariatele CSR au analizat 1.107 dosare şi au solicitat titularilor documentele necesare completării acestora.Totodată, consilierii au verificat documentele primite, în vederea soluţionării a 2.994 de dosare.

În 2014, ANRP a deblocat plata despăgubirilor stabilite pentru titularii de dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar şi Legii nr. 10/2001. În primă fază, au fost emise titlurile de plată aferente primei tranşe pentru dosarele aprobate de CCSD în perioada 2007 - 2011 (înainte de adoptarea Legii nr. 165/2013).

Ulterior, au fost emise şi titlurile de plată aferente primei tranşe din suma stabilită prin deciziile de despăgubire emise după adoptarea Legii nr. 165/2013 de CNCI, în perioada iunie 2013 - decembrie 2014.

Suma totală a titlurilor de plată emise de ANRP în anul 2014, pentru prima tranşă, este de 544.922.855 lei. Ulterior rectificării bugetare care a avut loc la sfârşitul anului, ANRP a făcut în luna decembrie plăţi voluntare în sumă de 19.652.574 lei în dosare în care exista fie o hotărâre judecătorească de obligare la plată (Legea nr. 9/1998 şi Legea nr. 290/2003), fie un titlu de plată emis în condiţiile Legii nr. 247/2005.

(Elena Deacu)

---

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi-a înaintat demisia, ieri, din cauza amenzilor pe care este obligată să le plătească pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire.

George Băeşu, preşedintele ANRP, ne-a declarat că există mii de procese împotriva ANRP în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

"Suntem în situaţia în care trebuie să aducem bani de acasă pentru că alţii au furat de-au rupt pământul", ne-a spus domnul Băeşu.

Premierul Victor Ponta a declarat că şefii de la ANRP au dreptate să nu mai vrea să lucreze în aceste condiţii şi a promis că va căuta o soluţie, în viitoarea şedinţă de Guvern.

Conducătorii ANRP sunt vizaţi de cereri de amendare în peste 150 procese şi riscă să plătească cu patrimoniul propriu, fără să aibă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, fiind într-o situaţie ridicolă, se arată în memoriul înmânat premierului Victor Ponta.

Aceştia precizează că au sentimentul unei totale insecurităţi cu privire la propriile persoane, cât timp plata amenzilor afectează patrimoniul individual.

Piperea: "ANRP ar trebui desfiinţată"

Avocatul Gheorghe Piperea are, însă, o altă abordare.

Domnia sa ne-a declarat: "Dacă ar fi după mine, ANRP ar trebui desfiinţată, mâine, pentru că oricum se suprapune peste atribuţiile altor instituţii - minister, primării, prefecturi, şi aş aborda altfel problema.

Aş acorda un termen de 60 de zile pentru emiterea de titluri de despăgubire, timp în care instituţiile să îşi arate obiecţiunile. Apoi, aş acorda despăgubirea în obligaţiuni, pe termen lung, 7-15 ani, care pot fi convertibile în acţiuni la companii de stat.

Potrivit unor estimări, ar fi de achitat 3 miliarde de euro, pentru despăgubiri. Această sumă împărţită pe 7 ani nu este greu de plătit.

În acest timp, s-ar putea încheia şi anchetele penale în derulare, şi s-ar putea confisca prejudiciile produse, care sunt tot în sumă de aproximativ 3 miliarde de euro.

Obligaţiunile ar putea fi listate pe piaţa de capital, ca să fie tranzacţionate, iar astfel s-ar da un impuls şi acestei pieţe".

Recent, procurorii au scos la iveală nereguli grave în cadrul procesului de despăgubire, de-a lungul timpului.

În luna noiembrie, George Băeşu a declarat: "Mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluărilor. Asta înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro".

Declaraţiile lui George Băeşu au fost făcute în contextul în care fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi Alina Bica, fosta şefă DIICOT, fuseseră arestate într-un dosar privind despăgubiri ilegale, care a scos la iveală modul în care se derula procesul de despăgubire. În prezent, Crinuţa Dumitrean este în arest la domiciliu.

Alina Bica este judecată şi într-un al doilea dosar, pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cum zice domnu Borza, vorbacantecului hotu bun so bou prost...stau la panda doar cum rost

    Pai, cei mai mari samsara sunt cei din ANRP (fosti,actuali si viitori) impreuna cu satra de avocati/judecatori si intermediari politici care colcaie in jurul afacerii. 

    PS nicio legatura cu stimabilul Bestea, sunt doar Virgil vesnicul perdant. 

    1. Deoarece atunci cand spundti ca este pedant inseamna ca fost ivatat din pruncie da citeasca rapoarte financiare so r din perdant se refera la taramurile mioritice carora le-a ramas atasat emtional so sentimental. Capodopera litarara zapada inocentei noastre poarta intr-Insa filonul gandirii perosajului principal cu care se contopeste ,fiind pana la urma co form spuselor UE in esenta identic.zillele trecute am avansat in ierarhia profesionala ajungand la gradul de bou imbecil. Multumesc pe aceasta cale acelora care nu au ezitat sa ma considere un vajnic reprezentant.

    'Cand vei constata ca in scopul de a produce,trebuie as obtii aprobarea de la aceia care nu produc nimic,cand vei observa cum banii care se scurg spre cei care nu activeaza in bunuri,ci in favoruri,cand vei intelege ca o multime de oameni se imbogatesc prin luare de mita si influenta lor e mai eficace decat munca lor,ca legile nu te protejeza contra lor,ci dimpotriva,ei sunt cei protejati impotriva ta,cand vei descoperi ca este rasplatita coruptia iar onestitatea devine un sacrificiu de sine,atunci vei putea spune fara teama de a gresi,ca soarta societati in care traesti,este condamnata" Ayn Rand(1950)

    Acesta este regimul lui Basescu.

    1. Si Tu esti un Finutz:-)

    Despagubirile in actiuni FP trebuiau sa ajunga la Eliot pe nimic. Asa ca se inventau despagibiri, pe asa numitii samsari care apoi varsau actiunile catre vulturii de la Eliot. Vulturii plateau doar mita catre politic prin acel 10% din valoarea nominala. CEA MAI MARE FRAUDARE A STATULUI ROMAN EVER!!!!!!

    DNA ul se opreste la suprafata la Bica, Elena, Cocos ....  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb