ANRP solicită Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi organelor de cercetare penală sprijin pentru oprirea fenomenului executărilor silite abuzive, practici prin care, numai în ultimii ani, s-au creat prejudicii de ordinul milioanelor de euro, sume care ar fi trebuit direcţionate spre persoanele îndreptăţite la despăgubiri.
Potrivit unui comunicat al ANRP remis redacţiei, această solicitare vine în contextul în care Judecătoria Sectorului 5 a anulat, la data de 19 februarie 2015, executarea silită a ANRP cu suma de 4,8 milioane de lei, bani care au fost luaţi din contul instituţiei la cererea lui Laco Iulian Aladar, un cesionar din Cluj-Napoca.
Potrivit ANRP, Laco Iulian Aladar este cesionar în mai multe dosare de despăgubire şi a mai chemat instituţia în instanţă în alte opt cauze.
Executarea silită s-a efectuat prin BEJA "Toma Ana Maria şi Toma Nina Valentina" şi a vizat suma de 4,8 milioane de lei. La data de 10 octombrie 2014, suma respectivă, care includea şi cheltuieli de executare şi penalităţi, a fost trasă din cont, deşi ANRP formulase contestaţie la executare.
În cadrul acestui proces, până la anularea executării, instanţa a acordat nu mai puţin de zece termene de judecată. Pentru a preveni tragerea sumei din contul de Trezorerie, ANRP a solicitat suspendarea executării silite, dar Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea în februarie 2014.
La ultimul termen, la data de 14 ianuarie 2015, ANRP a cerut instanţei să dispună şi întoarcerea executării silite (având în vedere că banii fuseseră traşi în luna octombrie), solicitarea fiind însă respinsă. În aceste condiţii, ANRP trebuie să înceapă un nou proces prin care să solicite întoarcerea executării silite.
Suma de 4,8 milioane de lei câştigată de ANRP. se adaugă altor sume câştigate în instanţă, în contul statului român, dar care nu au putut fi încă recuperate din cauza procedurilor judiciare şi a numeroaselor tertipuri pe care le folosesc în instanţă cei care trebuie să restituie banii.
Dorim să atragem atenţia că în trei cazuri anterioare, instrumentate de BEJA "Dumitrache şi Dumitrache" (cazul Michael Mureşan - 23,8 milioane de lei, cazul Diaconescu - 11,6 de milioane de lei, cazul Bilegan - 8,9 milioane de lei), în care instanţele au anulat executările silite, nici până la această oră banii nu au putut fi recuperaţi.