ANSVSA: 37 focare de pestă în fermele de oi şi capre din România

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 2 august

ANSVSA: 37 focare de pestă în fermele de oi şi capre din România

English Version

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că în ţara noastră există 37 de focare active de pestă a micilor rumegătoare, cu un total de 218.756 animale afectate. Dintre acestea, cele mai multe focare (34) sunt în judeţul Tulcea, unde au fost afectate 205.271 animale, urmat de Timiş cu 12.500 animale afectate de boala respectivă şi Constanţa cu 985 de mici rumegătoare afectate. ANSVSA susţine că a acţionat conform legii privind prevenirea şi combaterea pestei rumegătoarelor mici (ovine şi caprine) din ţara noastră, dar reacţia instituţiei publice vine la aproape trei săptămâni de la apariţia şi evoluţia focarelor de pesta micilor rumegătoare şi după ce Rusia şi Grecia au interzis importul de ovine şi caprine din România.

În documentul citat, funcţionarii ANSVSA arată că un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale în piaţă fără documentele sanitar-veterinare necesare.

Reprezentanţii instituţiei publice precizează: "Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial. Inspectorii ANSVSA colaborează constant cu reprezentanţii instituţiilor competente pentru a identifica şi stopa aceste practici iresponsabile. Eforturile ANSVSA şi ale crescătorilor de animale de deschidere a unor noi pieţe de export sunt ameninţate de aceste activităţi ilegale. În contextul epidemiologic actual, ANSVSA acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine, renegociind condiţiile cu ţările terţe şi efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. (...) Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Autoritatea apreciază iniţiativa crescătorilor de ovine de a evita vânzările şi cumpărările de animale între ferme, schimburile de ciobani şi vizitele între ferme, precum şi anunţarea imediată a medicului veterinar şi a DSVSA judeţene în caz de suspiciune de boală. O avertizare importantă este aceea de a nu da crezare informaţiilor false care afirmă că boala nu există. ANSVSA condamnă difuzarea de fake news care poate submina eforturile autorităţilor de a gestiona focarele de boală şi de a promova exportul de animale".

Potrivit inspectorilor sanitari-veterinari, începând din 17 iulie, de la confirmarea primului focar de pestă la rumegătoarele mici, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Regatul Arabiei Saudite şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei.

Menţionăm că scandalul privind această boală a fost declanşat de fermierii greci care au afirmat că au importat din ţara noastră animalele bolnave. Potrivit unei investigaţii realizată de postul grec de televiziune Alpha TV, primele decese ale animalelor bolnave din ţara noastră au fost constatate în 11 iulie, dar autorităţile din România nu le-au luat în considerare ca efect al pestei micilor rumegătoare.

Sursa citată arată: "Autorităţile române au pus iniţial moartea animalelor pe seama unei boli nedeterminate şi pe seama căldurii excesive predominante în acele zile. În acest fel au întârziat să informeze Comisia Europeană. Vorbind pentru Alpha TV, reprezentanţii medicilor veterinari din sectorul public din Grecia spun că medicii veterinari din România ştiau, dar au ascuns iniţial că acolo existau cazuri de pestă şi de aceea s-a pierdut timp preţios. [...] Când animalele au ajuns în Thessalia ar fi trebuit ca dincolo de certificările de care deja dispuneau când au plecat din România, să fie certificată sănătatea lor şi de către serviciile sanitar-veterinare din unitatea în care au ajuns, însă, după cum au relatat pentru Alpha TV medicii veterinari, această etapă a controlului în unitate în esenţă nu mai are loc şi se mai verifică doar când ajung la abator, iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de personal din cadul serviciilor sanitar-veterinare".

În urma acestei investigaţii jurnalistice, Parchetul de pe Lângă Tribunalul pentru Infracţiuni Larissa a lansat o anchetă preliminară de urgenţă pentru a investiga cum au fost introduse animalele infectate pe teritoriul Greciei. Mai mult, Grecia a anunţat încă din 16 iulie Comisia Europeană despre focarele existente pe teritoriul său, în timp ce ANSVSA a publicat primele date din ţara noastră abia în 20 iulie.

Mai arătăm că ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele.

Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb