Antena 3 sancţionată cu 2.500 de lei, în urma unei reclamaţii a Preşedinţiei

F.A.
Companii / 1 octombrie 2009

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, cu o amendă de 2.500 de lei postul Antena 3, din cauza încălcării prevederilor articolului 3 din Legea audiovizualului şi a articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitor la asigurarea informării corecte şi a pluralismului în programele de ştiri ca urmare a unei reclamaţii a Preşedinţiei României.

Decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi, în urma unei dezbateri de aproape două ore, la propunerea preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, după trei tururi de scrutin, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, propunând anterior o amendă de 5.000 de lei, iar Grigore Zanc, membru al Consiliului, o somaţie publică.

Preşedinţia a reclamat la CNA că postul Antena 3, în emisiunile "Ştirea zilei" şi "Sinteza zilei", difuzate pe data de 22 septembrie, ar fi prezentat "tendenţios şi mincinos" concluziile raportului comisiei de experţi a Preşedinţiei - "Riscuri şi inechităţi sociale în România" referitor la consumul de droguri şi legalizarea prostituţiei, afirmând că acestea ar fi fost "asumate" de preşedintele Traian Băsescu.

Reclamaţia Preşedinţiei menţionează "titlul tendenţios" apărut pe ecran - "Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea. O fi bine?" -, precizând că experţii nu se refereau la legalizarea drogurilor, ci la varianta tratamentului medical, ca soluţie la trimiterea la închisoare a consumatorilor.

Aceeaşi situaţie se înregistrează, potrivit reclamaţiei, şi în cazul legalizării prostituţiei, raportul comisiei prezidenţiale nefiind o pledoarie, ci o analiză ştiinţifică a acestor fenomene grave.

"Nicăieri nu se doresc droguri la liber şi prostituţie", a declarat Gelu Trandafir, membru CNA, iar Cristina Trepcea a precizat că există o foarte mare diferenţă între "dezincriminarea consumului de droguri", la care face referire raportul Preşedinţiei şi afirmaţiile din emisiunile Antenei 3.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus o sancţiune cu amendă de 5.000 de lei din cauza nerespectării articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitor la asigurarea informării corecte şi a pluralismului în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală.

"S-au făcut afirmaţii despre raportul comisiei rezidenţiale şi ale preşedintelui care nu au nicio legătură cu realitatea", a subliniat Ioan Onisei.

"Eu m-aş limita doar la problema informării corecte prin titlu, raportul comisiei prezidenţiale fiind doar unul pur tehnic", a spus preşedintele CNA, Răsvan Popescu, care a fost de părere că dezbaterile pe această temă trebuie să fie "mult mai nuanţate şi mult mai calme".

Preşedintele CNA a opinat că nu se poate aplica tipul de sancţiune referitoare la asigurarea informării corecte pe un asemenea tip de emisiune.

Pe o altă poziţie s-a situat un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a făcut referire la "necesitatea unei dezbateri publice privind lansarea şi asumarea în acest moment de către preşedintele Traian Băsescu a acestor măsuri".

Articolul 3 din Legea Audiovizualului stipulează faptul că prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Potrivit articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitor la asigurarea informării corecte şi a pluralismului în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principii referitoare la: asigurare imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb