Compania "Antibiotice" Iaşi (simbol bursier ATB) derulează una din cele mai importante investiţii în extinderea capacităţii de producţie. Estimată a fi finalizată în 2013, investiţia în noul flux de produse injectabile se va ridica la circa 12 milioane de euro şi va permite introducerea în fabricaţie a medicamentelor antiinfecţioase de ultimă generaţie.
Conform reprezentanţilor companiei ieşene, cauzele care au determinat lansarea noii investiţii constau în principal în competitivitatea din domeniul farmaceutic şi necesitatea extinderii portofoliului de medicamente antiinfecţioase. "Antibiotice" deţine 44% din cota de piaţă a medicamentelor antiinfecţioase generice care se comercializează în România - conform datelor statistice ale Cegedim, din iunie 2011 - şi îşi propune să îşi consolideze această poziţie introducând în portofoliu noi medicamente antiinfecţioase, din noi clase şi generaţii terapeutice, în con-formitate cu evoluţia actuală a terapeuticii medicale.
"Construcţia la Antibiotice a unei secţii de produse parenterale (injectabile), cu echipamente şi utilaje care răspund celor mai exigente norme în domeniu, va permite fabricarea în România a produselor antiinfecţioase de ultimă generaţie, din categoria antibioticelor nonpenicilinice sub formă de pulberi sterile, injectabile. Acest fapt va facilita accesul natural al pacienţilor la medicamente generice cu acţiune şi aplicabilitate superioară celor existente în portofoliul actual al Antibiotice, la preţuri mai mici comparativ cu produsele similare importate", se arată într-un comunicat de presă al com-paniei ieşene.
Viitorul flux de produse parenterale, estimat a fi finalizat în 2013, va avea o capacitate de producţie de 10 milioane flacoane anual.
Proiectul de investiţie în noua secţie se ridică la peste 12 milioane de euro. Prin programul "Creşterea Competitivităţii Economice", compania a atras o finanţare europeană nerabursabilă în valoare de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro), restul sumei urmând a fi asigurată din resurse proprii. Fondurile europene vor fi utilizate pentru achiziţia de echipamente şi instalaţii necesare dotării noului flux de fabricaţie.
"Realizarea acestui amplu proiect de investiţie este în acord cu planul de dezvoltare strategică a companiei - consolidarea poziţiei deţinute pe segmentul medicaţiei antiinfecţioase - şi reprezintă totodată o modalitate de extindere a afacerilor atât pe piaţa internă cât şi pe plan internaţional. Conform unor estimări provizorii, această investiţie va facilita, în primii ani de funcţionare a secţiei, un avans de câteva procente a cifrei de afaceri", a declarat ec. Ioan Nani, director general al "Antibiotice" SA Iaşi.
Cu o tradiţie de peste 55 de ani în industria farmaceutică şi cu un portofoliu complex de peste 140 medicamente, "Antibiotice" este principalul producător de medicamente antiinfecţioase din România. Pe piaţa farmaceutică internă, "Antibiotice" este recunoscut ca lider în producţia de medicamente injectabile, unguente, creme, geluri şi supozitoa-re, fiind în acelaşi timp şi unicul producător de substanţe active obţinute prin biosinteză.
Compania farmaceutică ieşeană "Antibiotice" SA a raportat o creştere cu 19,5% a cifrei de afaceri la finalul primului trimestru al aces-tui an, comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, în primele trei luni ale acestui an, profitul brut al "Antibiotice" SA Iaşi a avut o evoluţie pozitivă, atingând valoarea de 16.432.163 lei, iar profitul net s-a majorat cu 22,5% faţă de trimestrul I 2010, înregistrând nivelul de 13.269.816 lei.
La data de 3 august a.c., principalul acţionar al "Antibiotice" SA Iaşi era Ministerul Sănătăţii, cu o deţinere de 53,0173%, SIF Oltenia controla un pachet reprezentând 10,0954% din titlurile ATB, iar în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice se aflau acţiuni totalizând 36,8873% din capitalul social al companiei ieşene.