Antonescu şi Geoană într-o misiune imposibilă

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 28 octombrie 2009

Antonescu şi Geoană într-o misiune imposibilă

Liberalul Crin Antonescu şi PSD-istul Mircea Geoană îşi dau picioare pe sub masă, de când sociologii pe care i-au angajat să le facă sondajele electorale i-au învăţat că oricare dintre ei, odată intrat în turul al doilea al prezidenţialelor, îl va învinge pe Traian Băsescu în lupta pentru fotoliul din Cotroceni.

Geoană îl acuză pe liderul liberal că îl foloseşte pe Klaus Johannis (premierul preferat de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi), drept "agent electoral".

Antonescu îl acuză pe liderul PSD de dezastrul economic la care a adus ţara guvernarea din care PSD a făcut parte.

Acuzaţiile reciproce ilustrează nivelul strategic coborât de care sunt capabili cei doi lideri.

Logica invocată de sociologi pentru ca, în turul al doilea, oricare dintre ei să-l învingă pe Băsescu, presupune această "alianţă ad-hoc" dintre cele două partide, ca să îl impună pe Klaus Johannis, în dauna desemnatului prezidenţial Lucian Croitoru.

Premisa pentru înfrângerea lui Traian Băsescu la prezidenţiale este ca electoratul PNL şi PSD să ră-mână aliat, contra lui Băsescu, în continuare, chiar şi după primul tur de scrutin.

Dar liderii PSD şi PNL înţeleg să-şi dea la gioale înainte de primul tur.

Să zicem că Antonescu ar fi cel care va rămâne în competiţie cu Băsescu, pentru al doilea tur. Va mai vota electoratul PSD cu el, de vreme ce îi consideră vinovaţi pe PSD-işti de dezastrul economic?

De ce n-ar vota PSD-iştii cu Băsescu, de vreme ce au fost în aceeaşi oală într-un guvern comun?

Să zicem că, nu, Geoană va fi cel care va concura cu Băsescu în turul al doilea.

Va mai vota electoratul PNL cu PSD-istul Geoană, când, până adineauri, acesta le-a împroşcat liderul? În plus, liberalii de rând (nu Patriciu) au manifestat, de-a lungul anilor, o cronică idiosincrazie faţă de PSD.

Tot aşa, este posibil ca o parte a liberalilor să îl prefere, totuşi, pe Băsescu, recunoscându-şi foştii lideri din PNL, migraţi în PDL.

Antonescu şi Geoană se află într-o situaţie imposibilă, pentru că nu-l pot bate pe Băsescu decât împreună, dar nu poate câştiga decât unul dintre ei.

Când este să-i compari, desigur, Crin Antonescu, în sine, pare ceva mai puţin destrămat.

El a avut propunerea pentru candidatura lui Klaus Johannis, care a coagulat "alianţa ad-hoc" majoritară din Parlament.

Un merit incontestabil.

Acum, a anunţat alianţa cu PNŢCD - aripa Radu Sârbu, făcând, din nou, o achiziţie valoroasă (PDL-ului i-a rămas aripa Marian Miluţ). Fostul şef al FPS, Radu Sîrbu este o personalitate convingătoare, cu un discurs direct, dar cu nivel intelectual.

Acestor manevre valoroase li se contrapune sordida poveste a promovării liberalului Bogdan Olteanu ca viceguvernator al Băncii Naţionale: după ce l-a promovat, Antones-cu a declarat că este nepotrivit, dovedind lipsă de caracter.

Iar lipsa de caracter (de care îi sus-pectăm, în mod natural, pe toţi trei - Băsescu, Geoană şi Antonescu), poate juca un rol important într-o campanie în care strategii electorali recomandă un slogan "de bun simţ".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cu alte cuvinte, existenţa celor doi candidaţi, Geoană şi Antonescu, reprezintă dovada cea mai sigură a regimului semiprezidenţial. Ambii sunt semiprezidenţiabili.

    Apropo de regimul semiprezidenţial, el e ca tapetul semilavabil. Nu ştii niciodată din ce cauză se băşică. Pentru că a fost lipit prost, sau pentru că ai spălat partea nelavabilă? 

    1. Esti prea generos dle!

      Nu sunt semiprezidentiabili; cu indulgenta 1/4 prezidentiabili, adica poate sfertaci. 

      Buna remarca; fiind semiprezidentiabili, nu pot fi intreg- adica presedinte. Sa speram ca nu vor fi.

      Un sfat pentru candidatul Basescu: 

      Trebuie sa fie mai concis in exprimari si sa explice poporului ca, de fapt el nu se lupta cu Parlamentul, nu are (nu poate avea) nimic impotriva celei mai importante institutii a democratiei; lupta sa se duce impotriva acelor parlamentari mafioti care se coalizeaza si impotriva celorlalti care, din pacate, se lasa manevrati/santjati de cei dintai, facandu-le jocul murdar; deci impotriva celor care una au promis cand au candidat si alta fac acum ajunsi la putere,singura lor grija fiind sa faca cat mai multa avere si de aceea nu-l inghit pe Basescu si se opun oricaror reforme care le reteaza tentaculele.

      Tare ma tem ca neanteles cum trebuie si nesustinut suficient acum cand nevoiasii isi vand votul pentru un blid de linte, Basescu ar putea pierde , ceea ce ne-ar intoarce inapoi la "linistea" asigurata (jefuitorilor) de catre Iliescu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb