Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ieri că a ridicat în discuţiile cu preşedintele Rwandei problema preocupărilor SUA privind detenţia lui Paul Rusesabagina, eroul din filmul "Hotel Rwanda" care este portretizat drept salvatorul a sute de oameni în timpul genocidului din 1994, relatează Reuters, conform Agerpres.
Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, rezident permanent în SUA, a fost condamnat în septembrie la 25 de ani de închisoare pentru opt capete de acuzare de terorism în legătură cu o organizaţie care se opune regimului preşedintelui Paul Kagame.
Ministrul de externe rwandez Vincent Biruta a spus că Paul Rusesabagina a fost condamnat cu respectarea legii, dar acesta a respins toate acuzaţiile şi a refuzat să ia parte la un proces pe care el şi susţinătorii lui l-au numit o farsă politică. SUA au acuzat în mai că acesta a fost "deţinut în mod nejustificat".
Rusesabagina, care a fost elogiat în întreaga lume după ce a fost portretizat de actorul Don Cheadle în filmul din 2004 "Hotel Rwanda", este o voce critică faţă de Kagame. El este deţinut în prezent într-o închisoare din Rwanda.
Într-o conferinţă de presă comună cu Biruta din capitala Kigali, Blinken a spus că Washingtonul a fost clar în privinţa preocupărilor sale legate de procesul şi condamnarea lui Rusesabagina, şi în special de ceea ce el a numit "lipsa garanţiilor privind un proces corect".
"Continuăm să îndemnăm guvernul să abordeze preocupările privind protecţia legală acordată lui şi cazului său şi să stabilească măsuri de protecţie pentru a preveni rezultate similare în viitor", a spus Blinken.
Şeful diplomaţiei SUA a spus că a discutat despre cazul lui Rusesabagina în întâlnirea pe care a avut-o astăzi cu Paul Kagame, dar a refuzat să spună ce i-a răspuns şeful statului rwandez.
Vincent Biruta a replicat la comentariile lui Blinken.
"A fost arestat. A fost judecat şi condamnat alături de alte 20 de persoane, alţi 20 de complici, pentru crime grave... Iar asta s-a făcut legal, în conformitate atât cu legea rwandeză, cât şi cu cea internaţională. De aceea, Rwanda va continua să respecte legile noastre şi deciziile luate de justiţie", a spus Biruta.
Rusesabagina a recunoscut că a avut un rol de conducere în Mişcarea Rwandeză pentru Schimbare Democratică (MRCD), dar a negat orice responsabilitate pentru atacurile comise de aripa sa armată, Frontul de Eliberare Naţională (FLN). Judecătorii au apreciat că cele două grupări nu pot fi diferenţiate una de cealaltă.
Familia lui Rusesabagina i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să intervină pentru eliberarea sa.
Desemnarea "deţinut în mod nejustificat" înseamnă că responsabilitatea pentru cazul lui Rusesabagina va fi transferată de la Biroul afacerilor consulare al Departamentului de Stat la Biroul trimisului special pentru ostatici, ceea ce ridică profilul politic al chestiunii.