ANTREC nu este de acord cu noua clasificare a pensiunilor turistice în funcţie de stele

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 28 mai 2008

Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC) nu este de acord ca pensiunile să fie clasificate şi în funcţie de stele, motivând că turiştii s-au obişnuit deja cu clasificarea în funcţie de margarete, informează un comunicat de presă emis de Asociaţie.

"Pensiunile (turistice şi agroturistice) trebuie să îşi păstreze clasificarea pe flori­/margarete, turiştii fiind deja obişnuiţi cu acest simbol şi având clare aşteptările atunci când se cazează la pensiuni clasificate pe flori. Diferenţierea realizată în urma noului ordin, respectiv ca pensiunile turistice să fie clasificate pe stele şi cele agroturistice clasificate pe flori, va crea confuzie atât în rândul turiştilor cât şi în rândul proprietarilor de pensiuni", susţin reprezentanţii ANTREC ca replică la Ordinul ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicat în Monitorul Oficial din 19 mai 2008.

Ordinul prevede ca pensiunile agroturis­tice cu până la opt camere să fie clasificate pe flori şi ca pensiunile turistice cu până la 20 de camere, indiferent de localizarea lor (urbane sau rurale), să fie clasificate pe stele.

De asemenea, ANTREC susţine că o capacitate de 20 de camere şi 60 de locuri de cazare este prea mare pentru pensiunile turistice.

"Pensiunile, urmând modelul EU­RO­GITES ( Federaţia Europeană de Turism Rural), ca structură de primire turistică, ar trebui să aibă, aşa cum s-a prezentat în propunerea iniţială a ANTREC, maxim şase camere (cele agroturistice) şi maxim 10 camere (cele turistice). Capacitatea de 20 de camere şi 60 de locuri de cazare pentru pensiunile turistice este mult prea mare pentru o structură de tipul pensiunii, care se doreşte o activitate de familie", se arată în comunicatul Asociaţiei.

Nemulţumirile Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural sunt legate şi de autorizaţiile necesare pentru clasificarea pensiunilor. "Autorizaţiile necesare pentru clasificarea unei pensiuni sunt aceleaşi atât pentru o pensiune cu două camere cât şi pentru o pensiune cu 20 de camere. De exemplu, pentru clasificarea unei pensiuni de trei camere este nevoie de obţinerea autorizaţiei privind prevenirea şi stingerea incendiilor, autorizaţie a cărei obţinere ajunge la costuri de zeci de milioane. În aceste condiţii, ANTREC România consideră ca mulţi proprietari de pensiuni nu sunt încurajaţi în a legaliza mica lor afacere şi va "înflori" turismul la negru", potrivit comu­nicatului emis presei.

Pe de altă parte, reprezentanţii ANTREC apreciază că în noul ordin au fost introduse noţiunile de "pensiune agroturistică" şi "pensiune turistică" şi declară că doresc să continue dialogul cu ministerul de resort pentru a ajunge la cea mai bună soluţie privind legislaţia.

Pe lângă modificarea încadrării pensiunilor turistice, actul normativ mai prevede obligativitatea pensiunilor agroturistice de a oferi masă din produse naturale, preparate în gospodăria proprie iar gazdele trebuie să se ocupe direct de programul turiştilor pe tot parcursul sejurului. În plus, pensiunile agroturistice vor desfăşura, în mod continuu în cadrul gospodăriei, cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor sau cultivarea plantelor. Alte modificări privind clasificarea structurilor de primire turistice au fost efectuate prin eliminarea categoriei de "hotel pentru tineret", care se suprapunea cu cea de "hostel", precum şi eliminarea categoriilor diverse de cabane şi introducerea unei singure categorii "cabane turistice", cu condiţii specifice pentru acele cabane care oferă servicii în cadrul turis­mului de vânătoare şi pescuit.

De asemenea, ordinul ministrului a introdus declaraţia pe proprie răspundere pentru deţinerea unor autorizaţii stabilite prin lege, în locul depunerii la dosarul de clasificare de copii după respectivele documente (sanitară, sanitar-veterinară, de mediu). Totodată, managerii pensiunilor turistice sunt obligaţi să urmeze un curs de pregătire profesională şi să asigure personal calificat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb