Elevii de gimnaziu şi liceu se pot înscrie, până la 30 septembrie, în programele opţionale de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională implementate gratuit în şcoli de organizaţia Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, arată un comunicat remis astăzi redacţiei.
Potrivit acestuia, programul de antreprenoriat familiarizează tinerii cu antreprenoriatul, ajutându-i să îşi definească idei de afaceri, potenţialii clienţi şi avantajele competitive. Prin exerciţii şi lucru în echipă, elevii învaţă ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere şi ce calităţi are un lider, până la cum se aduce pe piaţă un produs sau un serviciu cerut de clienţi şi cum se administrează un business pilot.
De asemenea, ei beneficiază de sesiuni de webinarii şi de mentorat de la antreprenori de succes şi profesionişti din sectorul de business şi au acces la burse şi competiţii la nivel naţional şi european. "Programele Junior Achievement formează abilităţi esenţiale pentru viaţă şi pregătesc tinerii pentru economia de piaţă prin activităţi practice, jocuri de rol, exerciţii, lucru în grup, studii de caz şi competiţii. Acest mod de implementare aduce tinerilor o mulţime de beneficii", a spus Rădiţa Bucică, profesor la Şcoală gimnazială nr.1 din Maldaeni, judeţul Teleorman.
O altă materie opţională pentru care profesorii pot opta este orientarea în carieră, ce vine în completarea ofertei educaţionale tradiţionale. Scopul acestui program este pregătirea şi familiarizarea tinerilor cu avantajele continuării studiilor, tipurile de domenii în care îşi pot construi o carieră în funcţie de propriile abilităţi, sistemul democratic şi mecanismele economiei de piaţă.
Prin activităţile şi proiectele practice, ei îşi formează o imagine mai clară asupra pieţei muncii, a cerinţelor şi dinamicii acesteia şi îşi dezvoltă abilităţi de comunicare, autoevaluare, prezentare şi luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes.
Părinţii pot solicită în şcoli programele gratuite JA până la 30 septembrie
Peste un sfert de milion de elevi români din 500 de localităţi urmează anual programele Junior Achievement, datorită parteneriatului cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri. La nivel internaţional, programele JA sunt prezente în 37 de ţări din Europa şi 121 din toată lumea.