ANUL ACESTA, Şanse slabe pentru listarea BCR

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2009

Dominic Bruynseels, BCR: "Este aceasta o perioadă bună pentru listare? Nu!"

Dominic Bruynseels, BCR: "Este aceasta o perioadă bună pentru listare? Nu!"

Listarea Băncii Comerciale Româ­ne (BCR) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), devenită inoportună din cauza condiţiilor dificile din această perioadă de pe pieţele de capital, ar putea fi amânată, iar în acest caz, contractul de privatizare a BCR ar urma să fie modificat până în luna octombrie, potrivit domnului Dominic Bruynseels, preşedinte executiv al BCR.

Şeful BCR a declarat, la începutul acestei săptămâni, că va res­pecta condiţiile din contractul de privatizare şi, dacă va fi necesară o modificare a acestuia, ea va fi realizată, până la termenul limită.

În contractul de privatizare a băncii există o clauză ce prevede listarea acţiunilor BCR la BVB în termen de trei ani de la data finalizării procesului de privatizare, mai exact în toamna acestui an. De asemenea, în contract se mai specifică faptul că, în cazul în care listarea eşuează, ea trebuie să fie reluată în timp de un an.

Deşi momentul listării este nepotrivit, iar decizia de amânare pare să fie cea justă, discuţiile cu autorităţile române despre amânarea listării şi a modificării contractului de privatizare nu au fost începute.

Atât reprezentanţii BCR, cât şi cei ai Erste Bank, acţionarul majoritar al băncii autohtone, au declarat, în repetate rânduri, că, în condiţiile evoluţiei negative a pieţei de capital din acest an, listarea unei bănci devine o opţiune greşită.

De asemenea, şi societăţile de investiţii financiare (SIF) susţin amânarea listării acţiunilor BCR la Bursa de la Bucureşti, în prezent, fiind foarte încântate de dividendele pe care le-ar putea încasa de la bancă.

Banca Comercială Română ar putea distribui dividende în valoare de 813 milioane de lei, dacă acţionarii săi vor aproba, pe data de 14 mai 2009, propunerea făcută de către Consiliul de Supraveghere al Băncii.

Suma reprezintă 40% din profitul net aferent anului 2008, de 2,03 miliarde de lei, calculat conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Preşedintele executiv al BCR a mai explicat că prin distribuirea de profit acţionarilor respectă condiţiile impuse în contractul de privatizare, mai exact ca 40% din câştigul băncii să fie acordat sub formă de dividende.

În aceste condiţii, societăţile de investiţii financiare (SIF), care deţin câte 6% din acţiunile BCR, vor încasa dividende brute în valoare de câte 48,78 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de anul trecut, când au primit câte 22,07 milioane de lei din repartizarea profitului.

Banca Comercială Română a fost privatizată complet în 2006, când Erste Bank a devenit acţionarul majoritar cu o participaţie de 70%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb