ANUL INVESTIŢIONAL 2016 Acţiunile BRD şi TLV au avut creşteri semnificative

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2016

Acţiunile BRD şi TLV au avut creşteri semnificative

Sectorul bancar a evoluat cel mai bine dintre sectoarele reprezentate la Bursa de Valori de la Bucureşti, în 2015, potrivit lui Florin Munteanu, trader Intercapital Invest.

Potrivit domniei sale, pe segmentul "blue chip"-urilor, Banca Transilvania şi BRD au înregistrat creşteri semnificative ale profitului anual pe fondul reducerii costului riscului.

Domnia sa ne-a spus: "Banca Transilvania s-a remarcat în 2015 prin achiziţia Volksbank. Achiziţia a contribuit la o creştere a profitului în 2015 până la 2,4 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei profit din achiziţie.

Un alt element care a atras atenţia investitorilor pentru acţiunile BRD l-a reprezentat perspectiva unui dividend pentru 2015, în condiţiile în care BRD nu a mai distribuit dividend către acţionari din 2011".

În opinia brokerului, pe sectorul bancar, un element cu o posibilă influenţă negativă îl reprezintă legea dării în plată: "În contextul în care această lege va fi aprobată într-o formă agreată de bănci, mă aştept ca TLV şi BRD să continue acest trend puternic ascendent şi în 2016. Un plus pentru TLV l-ar reprezenta o nouă achiziţie pe piaţa bancară, în măsura în care aceste semnale par a prinde din ce în ce mai mult contur".

Georgiana Androne, Investment Analyst "Tradeville", este de părere că Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Société Générale (BRD) au profitat de primele semne ale revenirii creditării pentru a-şi majora profiturile nete de 5,5 şi, respectiv, 6,8 ori.

În opinia sa, pentru bănci, legea dării în plată, dacă va fi adoptată în forma actuală, poate conduce la o nouă rundă de provizionare a creditelor oferite înainte de perioada de criză şi la standarde mai stringente de creditare în viitor, ambele cu impact negativ asupra profitabilităţii băncilor: "Prin ricoşeu, aceeaşi lege poate afecta şi piaţa imobiliară, restrângerea creditării ipotecare urmând să afecteze cererea pentru imobile şi, în plan secundar, pentru materiale de construcţii. La aceste fundamente specifice se adaugă volatilitatea crescută a burselor externe, care se resimte şi la Bursa de Valori Bucureşti şi poate pune presiune suplimentară".

BRD

BRD Groupe Société Générale a înregistrat, anul trecut, un profit net de 467 milioane lei, în creştere de la 68 milioane lei în 2014, ca urmare a diminuării costului riscului, cu minus 45,8%, şi a reducerii cheltuielilor operaţionale (-2,3%), potrivit reprezentanţilor băncii.

În 1990, Banca Română pentru Dezvoltare s-a constituit ca banca comercială şi a preluat activele şi pasivele Băncii de Investiţii. În decembrie 1998 s-a semnat un acord între Société Générale şi Fondul Proprietăţii de Stat (autoritatea care gestiona participaţiile statului), prin care Société Générale a subscris o majorare de capital de 20% şi a cumpărat un pachet de acţiuni care i-a permis să devină proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti. În anul 2003, Banca Română pentru Dezvoltare a devenit BRD - Groupe Société Générale, în urma unei campanii de rebranding. În 2004, Société Générale a cumpărat pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD.

BANCA TRANSILVANIA

Banca Transilvania (TLV ) este una dintre cele mai mari trei bănci din România. Banca fost înfiinţată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc şi 21% străin.

Banca şi-a orientat la început activitatea spre sectorul IMM şi, datorită cererii pieţei, în scurt timp aceasta a început să se dedice şi domeniului retail. În anul 1997, Banca Transilvania a devenit prima instituţie bancară din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb