Marile bănci europene şi americane au eliminat, anul trecut, 59.000 locuri de muncă, în contextul restructurărilor şi al tăierilor de costuri, noi concedieri fiind avute în vedere în Europa, pe măsură ce şefii se străduiesc să crească profitabilitatea afectată puternic de înăsprirea reglementărilor, informează Reuters.
Totodată, instituţiile de credit şi-au vândut sau chiar închis unele afaceri, de teamă să nu intre în colimatorul autorităţilor de reglementare, îngrijorate că unele dintre aceste afaceri ar fi devenit prea mari şi complexe.
Analiştii consultaţi de Reuters susţin că este posibil ca băncile europene, în special cele din zona euro, să recurgă la noi concedieri, din cauză că rămân cele mai neprofitabile din lume.
Anul trecut, 18 dintre cele mai mari bănci europene au tăiat, în total, 21.500 locuri de muncă, dar este vorba de mai puţin de jumătate din cele 56.100 de locuri de muncă eliminate de aceleaşi bănci în 2013, potrivit datelor prelucrate de Reuters. La rândul lor, şase dintre cele mai mari bănci americane au tăiat anul trecut 37.500 de locuri de muncă, după ce în 2013 eliminaseră 45.700 de poziţii. Astfel, în ultimii doi ani, cele mai mari 24 de bănci europene şi americane au eliminat 160.000 de locuri de muncă. În cazul celor mai mari şase bănci din SUA, este vorba despre 7,3% din personalul de conducere, respectiv 4,1% pentru principalele 18 bănci din Europa.
Un studiu publicat anul trecut de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a analizat 300 de bănci importante din întreaga lume, relevă faptul că doar 30% dintre creditorii zonei euro au o structură capabilă să le asigure o rentabilitate rezonabilă în timp, faţă de 80% în Statele Unite ale Americii.
Mai mult: băncile închid sucursale şi concediază angajaţi din cauză că tot mai mulţi clienţi se orientează către serviciile bancare mobile şi online. Această tranziţie ar putea pune noi presiuni asupra staff-ului în următorii ani. Luna trecută, analiştii de la Citi au estimat că până la 54% dintre locurile de muncă din sectorul serviciilor financiare se confruntă cu riscuri ridicate, din cauza impactului digitalizării.