ANUL TRECUT, Cifra de afaceri a CNH a scăzut la 463 milioane lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 23 februarie 2012

Cifra de afaceri a CNH a scăzut la 463 milioane lei

Compania Naţională a Huilei (CNH) a întâmpinat dificultăţi, anul trecut, în desfăşurarea activităţii, din cauza neaccesării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor neviabile din cadrul CNH. Conducerea companiei ne-a spus că lipsa ajutorului de stat a venit ca urmare a întârzierii avizării de către Comisia Europeană a documentaţiei privind accesarea acestui ajutor.

Activitatea CNH a fost îngreunată şi de întârzierea procedurală a integrării părţii viabile a companiei într-o nouă structură energetică.

În aceste condiţii, cifra de afaceri estimată pentru anul 2011 a fost de aproape 463 milioane de lei, de la circa 664 milioane lei în 2010.

Anul trecut, compania a înregistrat pierderi estimate la aproximativ 517 milioane de lei.

La 31 decembrie 2011, valoarea totală a datoriilor la bugetul de stat a fost de 5,23 miliarde lei, din care majorările şi penalităţile s-au ridicat la 3,52 miliarde lei, după cum ne-au spus reprezentanţii CNH. La finalul anului trecut, compania a coborât pe locul al doilea în topul marilor datornici la stat, fiind depăşită de CFR.

Cantitatea de huilă livrată în 2011 a fost de 1,98 milioane tone, în valoa-re de peste 451 milioane de lei. În anul precedent, cantitatea de huilă livrată a fost de aproape 1,93 milioane tone, în valoare de circa 401,5 milioane de lei.

În 2011, CNH a disponibilizat un 900 de persoane. Pentru anul în curs nu sunt prevăzute noi disponibili-zări.

CNH a investit, anul trecut, 10 milioane lei

În anul 2011, CNH a investit 10 milioane de lei, sumă din care 7,9 milioane lei a fost utilizată pentru lucrările de construcţii montaj (subteran şi suprafaţă), valoarea utilajelor achiziţionate fiind de 2,13 milioane de lei.

Obiectivele de investiţii prevăzute pentru anul în curs constau în lucrări de suprafaţă (consolidare staţie de ventilatoare la E.M.Lupeni, reabilitare reţea de canalizare la E.P.C.V.J., staţie de compresoare la E.M.Vulcan, modernizare instalaţii de sortare-claubare la E.M.Lonea, E.M.Livezeni, E.M.Vulcan şi E.M.Lupeni) şi achiziţie de utilaje.

Conform proiectului de buget pe anul în curs, pentru activitatea de investiţii este prevăzută, din surse proprii, suma de 30,5 milioane de lei.

CNH se află în procesul de preluare de către ANAF a activelor de la cele trei mine care vor fi închise

În prezent, Compania Naţională a Huilei se află, printre altele, în procesul de preluare de către ANAF a activelor de la cele trei exploatări miniere cuprinse în programul de închidere gradată până în anul 2018 (E.M. Petrila, E.M. Paroşeni şi E.M. Uricani), în contul datoriilor CNH.

De la începutul anului trecut, CNH funcţionează fără ajutor de stat. Compania aşteaptă, în continuare, avizul Comisiei Europene pentru documentaţia privind accesarea ajutorului de stat, conform Deciziei Consiliului 2010/787/UE, pentru facilitarea închiderii unităţilor miniere neviabile (E.M.Petrila, E.M.Paroseni, E.M.Uricani).

Valoarea subvenţiei necesare pentru anul 2012, în vederea continuării procedurilor de închidere a celor trei mine se ridică la 238 de milioane de lei, ajutorul care ar fi trebuit primit anul trecut de CNH cifrându-se la 248 de milioane de lei.

În absenţa ajutorului de stat, o separare a minelor neviabile de cele viabile ar fi echivalentă cu închiderea cât mai curând a exploatărilor nerentabile, fapt care ar conduce la intrarea în şomaj a 2.400 de oameni. În prezent, la CNH Petroşani mai lucrează aproximativ 7.700 de angajaţi.

De asemenea, pentru unităţile viabile, urmăreşte menţinerea în activitate a patru exploatări miniere (E.M.Lonea, E.M.Livezeni, E.M.Vulcan şi E.M.Lupeni) care au potenţial de viabilizare împreună cu Exploatarea de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului, Staţia Centrală de Salvare Minieră şi Aparatul adminis-trativ al CNH-SA pentru cuprinderea acestora în cadrul Complexului Energetic Hunedoara S.A. şi integrarea lor în Complexul Energetic Hunedoara.

CNH a negociat un preţ majorat la 75 lei/Gcal pentru cărbunele livrat termocentralelor Mintia şi Paroşeni în luna februarie, în acest sens fiind încheiat un act adiţional la contractul de bază.

Conducerea CNH Petroşani a solicitat, în mai multe rânduri, ca preţul de vânzare al cărbunelui să fie majorat de la 65 de lei/Gcal la cel puţin 75 lei/Gcal, în vederea acoperirii costurilor de producţie.

Constantin Jujan, directorul general al CNH, ne-a declarat, recent, că activitatea sucursalelor CNH riscă să se blocheze dacă preţul cărbunelui extras din minele CNH nu va fi majorat cu cel puţin zece dolari pe tonă, până la nivelul costurilor de producţie.

Termocentralele de la Mintia şi Paroşeni sunt principalii beneficiari ai huilei extrase din Valea Jiului.

În luna februarie, CNH Petroşani va livra termocentralei de la Paroşeni 64.000 de tone de huilă, iar termocentralei de la Mintia o cantitate de 96.140 tone cărbune.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb