ANUL TRECUT COFACE: Cei mai mari jucători economici ai României, creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri

A.C.
Companii / 26 august 2014

Numărul de firme din ţara noastră aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din CEE este similar cu cel din anii anteriori

Cei mai mari jucători economici ai României au avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte performanta financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri şi o rată a profitului net de 3,3%, arată datele Coface privind topul primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est remise azi redacţiei.

"Din punct de vedere regional şi în comparaţie cu media UE, România s-a distins în 2013 cu o creştere economică de 3,5%. Deşi numărul de firme din România aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este similar cu cel din anii anteriori (circa 10% din total), este încurajator pentru economia românească că cei mai mari jucători economici ai săi au avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte performanţa financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri şi o rată a profitului net de 3,3%. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar şi al numărului de companii, industria petrolieră şi a gazelor naturale este clasificată pe primul loc în întreaga regiune, cât şi în rândul companiilor româneşti, iar alături de aceasta, sectorul energiei, cel auto şi retail-ul completează podiumul celor mai performante domenii de activitate", a declarat Constantin Coman, director Coface România.

Compania internaţională, specializată în asigurările de credit comercial, Coface prezintă ediţia a şasea a studiului anual ce cuprinde topul primelor 500 de companii din Europa Centrală şi de Est - Coface CEE Top 500. Studiul clasifică cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât şi factori adiţionali precum: numărul de angajaţi, mediul de afaceri, sectoarele şi piaţa în care acestea activează.

"Schimbarea clasamentului în Topul celor 500 de companii evidenţiază condiţiile economice ale anului trecut - care nu fost unul de succes. Exporturile reduse, ca urmare a situaţiei din Zona Euro şi constrângerile în ceea ce priveşte accesul la creditare au făcut ca 2013 să fie un an dificil şi provocator pentru mediul de afaceri. Ca rezultat, companiile aflate în Topul celor 500 au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri stabilă şi o scădere minoră a ratei ocupării forţei de muncă. Se poate observa că marii jucători au probleme grave, în special în ceea ce priveşte menţinerea performanţelor din anii precedenţi", declară Katarzyna Kompowska, director executiv Coface Central Europe.

Potrivit comunicatului, anul economic 2013 şi-a exercitat efectele asupra Topului celor 500 de jucători: companiile din Europa Centrală şi de Est şi-au crescut uşor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro (2013: +5%). Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE rămân cei mai importanţi angajatori din regiune. Deşi cifrele indică o scădere cu 0,8% faţă de studiul de anul trecut, topul concentrează 3,7% din forţa de muncă totală din CEE (aproximativ 2,5 milioane de angajaţi). Ţările cu rate bune de creştere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, România şi Lituania, au înregistrat cea mai mare rată de creştere a proceselor de recrutare (2% - 6,5%). Pe de altă parte, în 5 din 13 ţări, personalul a fost restructurat. În Polonia, cifra angajaţilor este stabilă.

"Polonia este din nou ţara gazdă pentru cei mai mulţi dintre jucătorii din topul CEE, dar victoria în clasament este una modestă. În total, 148 de companii sunt prezente în clasament, cu 23 mai puţine decât în 2012. Totuşi, Polonia se menţine pe primul loc, ea fiind şi cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est. Această schimbare negativă reflectă încetinirea ritmului de creştere a PIB-ului în 2013 (1,6%), care a scăzut deja de la 4,5% în 2011 la 1,9% în 2012", se arată în comunicare.

Ucraina a urcat pe locul doi, devansând Ungaria. 90 de companii ucrainene au generat o cifră de afaceri de 101 miliarde euro. Cei mai mulţi dintre jucătorii nou-intraţi în top, care au înregistrat o rată de creştere a cifrei de afaceri extrem de ridicată, sunt din Ucraina. Pe de altă parte, companii foarte cunoscute din clasamentele anterioare au raportat, de cele mai multe ori, o scădere foarte mare a cifrei de afaceri, pierzându-şi astfel, poziţiile lor. Dintre acestea, doar 7 companii au urcat în top.

De asemenea, Coface precizează că Ungaria este din nou în top trei. În total, sunt 62 de companii din Ungaria, de 4 ori mai puţine decât în 2012. După cinci trimestre consecutive de recesiune şi cu un volum de investiţii negativ de la începutul anului 2009, încrederea mediului de afaceri în companiile maghiare a fost recâştigată în cele din urmă, abia în a doua jumătate a anului 2013. PIB-ul a crescut cu 1,1% anul trecut. Cererea externă a fost principalul factor care a contribuit la creşterea economică. Această redresare se reflectă şi în creşterea cifrei de afaceri a celor mai importante companii din Ungaria (+ 1,2%).

"Perspectivele pentru 2014 sunt relativ optimiste, în ciuda problemelor persistente din Zona Euro şi îmbunătăţirea lentă şi treptată a cererii interne. Coface anticipează că rata medie de creştere a PIB-ului ţărilor din CEE aproape se va dubla, de la 1,1% în 2013 la 2,4% în 2014. Dezvoltarea ţărilor CEE este mai neomogenă decât oricând: de la o creştere a PIB-ului de -0,6% în Croaţia, la 3,8% în Letonia", a adăugat Katarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb