ANUL TRECUT, Enel România şi-a sporit profitul operaţional cu 13%

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 martie 2013

Compania Enel România a înregistrat, anul trecut, un profit operaţional (EBITDA) de 231 milioane euro, în creştere cu circa 13% faţă de cel raportat în 2011 (205 milioane euro). Veniturile companiei au urcat de la 969 milioane euro în 2011 la 1,032 miliarde euro în 2012.

Directorul general al Enel Româ­nia, Luca D'Agnese, a declarat, ieri, într-o conferinţă, că rezultatele bune din 2012 se datorează creşterii eficienţei, a scăderii pierderilor din reţea în urma investiţiilor realizate de companie, reducerii costurilor operaţionale cu circa 12% şi creşterii conectărilor la reţea. "Creş­terea veniturilor provine din majoarea preţurilor electricităţii şi a volumului furnizat", a subliniat domnia sa.

Pentru perioada 2013-2017, Enel România a programat investiţii de 542 milioane de euro în reţeaua de dis­tribuţie a energiei, în serviciile acordate consumatorilor finali şi în alinierea operaţiunilor din România la standardele Enel. Astfel, compania va menţine actualul volum anual investiţional, de circa 100 milioane de euro.

În perioada 2010-2012, investiţiile realizate de Enel România în zonele de distribuţie în care activea­ză (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) au redus cu 48% durata întreruperilor neplanificate şi cu 30% frecvenţa întreruperilor neplanificate. Luca D'Agnese a men­ţionat: "Dacă în urmă cu trei-patru ani media întreruperilor neplanificate pe client era în jur de 10 ore pe an, acum ea a scăzut la jumătate. În ţările din vestul Europei în care activează Enel, această medie este de circa o oră (Italia şi Spania). În aceste state, investiţile în modernizarea reţelei au început în jurul anului 1995. În ţările din centrul şi estul Europei media este mai mare pentru că investiţiile Enel în modernizarea reţelelor au început mult mai târziu. Cred că România va ajunge la performanţa Italiei după 10-15 ani în materie de atingenera a standardelor privind durata şi frecvenţa întreruperilor".

Pentru următorii ani, Enel Ro­mâ­nia se va concentra pe eficienţă operaţională, modificarea mixului portofoliului de clienţi, dezvoltarea proiectelor de contoare inteligente şi reducerea pierderilor în reţea. Compania vrea să câştige încă 500.000 de clienţi noi până în 2017, pe fondul începerii procesului de liberalizare a pieţei din ţara noastră.

În ultima perioadă, preţul energiei tranzacţionate pe piaţa liberă a scăzut cu circa 20% pe PCCB şi cu circa 30% pe piaţa spot PZU, a mai spus Luca D'Agnese. Consumatorii de pe piaţa liberă nu vor beneficia imediat de acest avantaj de preţ întrucât mulţi dintre ei au contractat energia pentru acest an încă de la finele lui 2012, când tarifele erau mai ridicate. Domnia sa es­ti­mează că, la finalul acestui an, con­sumatorii de pe piaţa liberă vor avea o reducere a facturilor de circa 7%, dacă se va menţine tendinţa de reducere a preţurilor.

Directorul general al Enel Româ­nia susţine că proiectul de construcţie al unei centrale noi pe cărbune la Brăila, în parteneriat cu E.ON şi Termoelectrica a ajuns în etapa de demarare a obţinerii permiselor de construcţie: "Am primit avizul Comisiei Europene pentru investiţie, iar obţinerea autorizaţiilor va dura mult timp. În prezent, în Europa, nu mai sunt demarate proiecte noi de construire a unităţilor clasice de producţie a energiei. Se construiesc numai unităţi de generare a energiei regenerabile. Pro­blema atragerii de investiţii noi în domeniul energetic nu este numai în România, ci în toată Europa. Un proiect de construcţie a unui nou grup de mari dimensiuni durează mult, respectiv 3-4 ani autorizarea şi proiectarea şi încă 4-5 ani construcţia. Investitorii nu fac proiecte noi în Europa pentru că în prezent preţul energiei nu este suficient de atractiv".

Preţul electricităţii va creşte pentru clienţii casnici în anii următori şi va scădea pentru companiile mici, a mai declarat Luca D'Agnese.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru consumatorii industriali preţurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013. În privinţa consumatorilor casnici, procentul de achiziţie din piaţa concurenţială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

Domnul D'Agnese a adăugat că în 2013 şi 2014, pe măsură ce se va liberaliza piaţa, va avea loc o "migrare masivă" a companiilor mici spre piaţa liberă, în timp ce segmentul rezidenţial va creşte în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb