Agricover Credit IFN, instituţie financiară non-bancară dedicată finanţării agriculturii româneşti, a înregistrat, anul trecut, un profit net de 40,168 milioane lei, reprezentând o creştere de 21% faţă de cel din 2018, conform unui comunicat de presă. Acesta arată că profitul operaţional a fost de 46,68 milioane lei, creşterea de la an la an fiind tot de 21%.
Valoarea creditelor acordate în 2019 a fost de 1,88 miliarde lei, în timp ce numărul clienţilor activi a ajuns la 3.434, în creştere cu 23% faţă de anul anterior.
Robert Rekkers, directorul general Agricover Credit IFN, a declarat: "De 12 ani susţinem eficient agricultura românească şi am devenit prima opţiune a fermierilor atunci când se gândesc la finanţarea afacerilor. În 2019 am continuat creşterea sustenabilă prin dezvoltarea portofoliului de clienţi, fermieri mici şi medii, şi împreună cu Agricover SA am dezvoltat produse noi, de sinergie. Cu ajutorul unei echipe comerciale puternice continuăm să oferim soluţii specializate la nivel naţional, răspunzând nevoilor specifice de finanţare ale partenerilor noştri, fermierii".
Capitaluri proprii ale instituţiei au avut un nivel de 297,77 milioane lei, anul trecut, în creştere cu 35% faţă de cele din 2018. În perioada analizată, rata de adecvare a capitalului, conform normelor BNR, a fost de 25%, mai mare cu 12%. Creditele neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile s-au cifrat la 1,3%, în timp ce valoarea creditelor acordate a fost de 1,884 miliarde, în creştere cu 16%.
Expunerea din credite a ajuns la 1,55 miliarde lei, în creştere cu 19%, anul trecut faţă de 2018, iar numărul de clienţi activi s-a ridicat la 3.434 de fermieri, cu 23% mai mulţi de la an la an.
Pentru a asigura necesarul de fonduri destinate finanţării fermierilor, compania şi-a menţinut parteneriatele solide cu băncile locale, prin extinderea liniilor de credit existente, dar şi cu partenerii internaţionali consacraţi, precum International Finance Corporation, European Investment Bank, European Investment Fund, Black Sea Trade and Development Bank, International Investment Bank, ResponsAbility, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), valoarea totală a fondurilor accesate în 2019 fiind de 1,571 miliarde lei.
Produsele inovative de sinergie dezvoltate, care răspund nevoilor specifice ale fiecărui segment din agricultură, au reprezentat motorul creşterii pentru anul 2019, arată comunicatul citat. Acesta menţionează: "Produsele, «Cash Discount» şi «Creditul 1X2», două soluţii unice de creditare de sinergie ale Agricover, au fost extrem de bine primite de către fermieri pe parcursul anului 2019, iar «Motorină cu plata la recoltă" - soluţie oferită prin intermediul unui credit negarantat dedicat exclusiv finanţării achiziţiei de motorină - rămâne unul dintre cele mai accesate de către fermierii din toată ţara".
Robert Rekkers a mai subliniat: "Anul trecut, plecând de la nevoia segmentului de ferme mici şi medii am dezvoltat "Creditul 1X2 - Alegeri de două ori mai bune", un produs inovativ, asociat cu achiziţia de produse pentru protecţia plantelor şi s-a dovedit a fi unul de succes. Prin aceste produse mixte, financiar-comerciale, Agricover Credit IFN împreună cu Agricover S.A. îşi consolidează poziţia de partener strategic al fermierilor".
Pentru anul 2020, Agricover Credit IFN îşi propune să continue strategia de creştere axată pe optimizarea portofoliului de produse cu o atenţie specială pentru agricultura sustenabilă şi dezvoltarea de noi parteneriate strategice, pentru a răspunde nevoilor reale ale fermierilor, contribuind la dezvoltarea continuă a agriculturii româneşti.
Agricover Credit IFN este subsidiara Agricover Holding şi oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic. Agricover Holding reuneşte activităţile de Agri-Business, Agri-Finance şi Agri-Food. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o verigă cheie ce susţine eficienţa întregului lanţ valoric din agricultură, oferind soluţii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.