ANUL TRECUT FAŢĂ DE 2020 Bencomp a avut o creştere de 70% a cifrei de afaceri

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 6 iunie 2022

Cristina Isabela Bene

Cristina Isabela Bene

(Interviu cu Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar Bencomp Buzău)

România şi-a îmbunătăţit activităţiile de mediu, dar suntem încă la început de drum, consideră Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar Bencomp Buzău. Aceasta a subliniat, în cadrul unui interviu, că, dacă în urmă cu zece ani doar vorbeam de colectarea selectivă, astăzi avem oraşe şi modele de oraşe în care s-a demarat implementarea efectivă a acesteia. O legislaţie coerentă şi unitară care să nu sufere modificări dese reprezintă poate cel mai important aspect în această perioadă, consideră domnia sa.

Bencomp a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27.924.439 lei, în creştere cu peste 70% faţă de anul anterior, iar pentru anul în curs vizează o creştere de 50% a afacerii.

Reporter: Cum caracterizaţi sectorul reciclării şi cum apreciaţi că a evoluat modul în care românii protejează mediul?

Cristina Isabela Bene: România şi-a îmbunătăţit activităţiile de mediu, dar suntem încă la început de drum. Dacă în urmă cu zece ani doar vorbeam de colectarea selectivă, astăzi avem oraşe şi modele de oraşe în care s-a demarat implementarea efectivă a acesteia. O legislaţie coerentă şi unitară care să nu sufere modificări dese reprezintă poate cel mai important aspect în această perioadă.

Reporter: Ce ar putea îmbunătăţi situaţia într-o perioadă de timp mai scurtă, din punct de vedere legislativ, al educaţiei şi implicării populaţiei?

Cristina Isabela Bene: O îmbunătăţire imediată şi imediată nu este posibilă, dar putem grăbi procesul prin acţiuni de conştientizare, prin acţiuni de colectare selectivă în rândul copiilor şi tinerilor, prin ceea ce facem fiecare dintre noi acasă privind selectarea deşeurilor.

Trebuie să fim conştienţi că repede nu se pot schimba mentalităţi. Este o luptă continuă în care trebuie să prezentăm exemple de bune practici. Ceea ce şi-a propus Grupul Bene International este ca modelul de bune practici pe care l-am implementat în zona de nord-vest a ţării împreună cu autorităţile locale, care deja are rezultate vizibile, să îl extindem la nivel naţional. Dar modelul trebuie particularizat în funcţie de regiune, potenţial şi implicarea populaţiei şi să aibă sprijinul autorităţilor locale. Sunt exemple concrete de primari din România care au făcut educaţie cetăţenilor mergând din poartă în poartă. Acum, localităţile lor reprezintă modele de urmat la capitolul colectare selectivă şi reciclare. Dacă fiecare dintre noi ne implicăm şi ne facem datoria, atunci lucrurile se vor schimba mai repede în bine.

Investiţiile anunţate de AFM cu privire la proiectul de finanţare pentru reciclatori reprezintă o idee binevenită, aşteptăm implementarea acesteia şi alte proiecte asemănătoare.

Reporter: Care a fost parcursul activităţii Bencomp? Care e povestea sa, pe scurt?

Cristina Isabela Bene: Bencomp şi-a început activitatea de producţie la finele anului 2011 din dorinţa de a oferi pieţei un produs de calitate, din materiale reciclate, aplicând în mod practic conceptul de economie circulară. Firma mamă, BENE International, avea deja un istoric în activitatea de colectare şi reciclare a deşeurilor de mase plastice şi lemn (pe lângă cele din echipamente electrice şi electronice), aşa că integrarea pe lanţ a activităţii Bencomp a venit ca un proces natural. Rezultatul: de la deşeuri reciclate la un nou produs reciclabil, cu un nou ciclu de viaţă, profilele din lemn compozit (WPC).

Pionier în producţia de profile din WPC în România, Bencomp a convins prin calitatea produselor realizate chiar şi în condiţiile în care acestea nu erau foarte cunoscute la noi în ţară.

În scurt timp de la începerea producţiei, capacitatea iniţială a Bencomp s-a dovedit a fi insuficientă în raport cu cererea. Astfel că, în anii care au urmat, acţionarii au investit în mod constat în majorarea acestei capacităţi, dar şi în diversificarea modelelor produse şi ale aplicaţiilor adresate.

Investiţiile nu se opresc aici, dacă în 2021 capacitatea de producţie a ajuns să fie de patru ori mai mare decât cea iniţială, în anul 2022 este deja planificată o creştere cu 50% faţă de cea actuală.

Reporter: La ce capacităţi lucraţi? Ce cantităţi de deşeuri reciclaţi anual şi ce capacitate de producţie de lemn compozit realizaţi?

Cristina Isabela Bene: În grupul nostru de firme, Bene International, se colectează, valorifică şi reciclează peste 2000 de tone de deşeuri/lună. La Bencomp se produc lunar aproximativ 350 de tone de profile din lemn compozit (WPC).

Reporter: În ce domenii comercializaţi lemnul compozit?

Cristina Isabela Bene: Profilele din lemn compozit (WPC) produse în fabrica Bencomp de la Buzău se utilizează în principal pentru patru mari categorii de amenăjari exterioare :

-Pardoseli (deck-uri) - pentru terase şi piscine, pontoane, alei pietonale;

-Împrejmuiri - garduri, balustrade, balcoane

-Placare faţade clădiri - lambriuri exterioare;

-Mobilier urban - bănci, coşuri de gunoi, jardiniere.

Clienţii noştri sunt în principal firmele de construcţii şi cele din domeniul HORECA (hoteluri, cafenele, restaurante), dar şi companii din orice domeniu de activitate care doresc să construiască un gard sau să amenajeze o terasă. Avem o reţea de distribuţie formată din revânzători (depozite de materiale de construcţii, lanţuri de magazine de materiale de construcţii, sau DIY), dar colaborăm şi cu arhitecţi şi ingineri constructori, care includ soluţia pe care o propunem în proiectele realizate de aceştia.

Reporter: În ce ţări exportaţi aceste produse din lemn compozit?

Cristina Isabela Bene: În acest moment, fabrica Bencomp din Buzău este cea mai mare fabrică de acest fel din zona de Sud-Est a Europei şi Balcani. Profilele din lemn compozit (WPC) produse la Buzău sunt exportate în ţări precum Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, Anglia, Cipru, Grecia, Ungaria, Quatar, Italia şi Franţa.

Reporter: Care sunt calităţile principale ale lemnului compozit?

Cristina Isabela Bene: Lemnul compozit este ideal pentru amenajările exterioare, fiind mult mai durabil decât lemnul natural şi are nevoie de întreţinere minimă. Principalele calităţi care recomandă acest material în detrimentul lemnului natural, dar şi al altor materiale (de ex. metalul, şi nu numai) sunt rezistenţa crescută la umiditate, la radiaţiile ultraviolete, la mucegaiuri şi insecte. Lemnul compozit surclasează lemnul natural şi în ceea ce priveşte rezistenţa mecanică la îndoire, nu se fisurează, nu se aşchiază, nu putrezeşte. Are o rezistenţă crescută la variaţii mari de temperatură (iarna vs vara) şi un aspect asemănător cu lemnul, dar o durabilitate mai mare.

În plus, WPC prezintă şi avantajul uşurinţei în montaj şi costuri aproape zero de întretinere, pentru că nu necesită vopsire sau lăcuire, economisind manopera şi costurile vopselurilor de protectie.

WPC este un produs ecologic, obţinut din deşeuri de lemn şi deşeuri de HDPE (polietilena de înaltă densitate), care nu emite gaze toxice sau substanţe periculoase în mediul înconjurător. Spre deosebire de produsele laminate (acoperite cu un strat superficial, tip parchet laminat), la care uzura prin frecare impune înlocuirea acestora, profilele de WPC sunt colorate în masă şi, astfel, acest neajuns este eliminat;

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat anul trecut şi cum a evoluat faţă de 2020?

Cristina Isabela Bene: Bencomp a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27.924.439 lei, în creştere cu peste 70% faţă de anul 2020, când a realizat o cifră de afaceri de 16.340.581 lei.

Reporter: Care sunt estimările pentru anul în curs?

Cristina Isabela Bene: Pentru 2022, Bencomp şi-a propus, ca de altfel în fiecare din ultimii trei ani, o creştere a vânzărilor cu 50% faţă de anul precedent. Vom vedea la final de an în ce măsură contextul economic şi cel politic internaţional dificil vor influenţa obiectivele pe care le-am setat la începutul anului. Criza materiilor prime, inflaţia şi războiul au distorsionat destul de mult piaţa în care activăm, dar suntem optimişti, pe baza evoluţiei de până acum.

Tot în acest an, derulăm şi un proiect de investiţii în valoare de 9.632.981 lei prin REGIO - Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.2 - Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor. Investim în mărirea capacităţii de producţie, dar şi în echipamente adiacente în vederea consolidării poziţiei societăţii pe o piaţă aflată în plină creştere, într-un domeniu competitiv, identificat în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planurile Regionale de Dezvoltare.

În cadrul acestei investiţii, am inclus şi măsuri de îmbunătăţire a calităţii mediului înconjurător şi măsuri de asigurare a egalităţii de şanse şi tratament.

Reporter: Consideraţi că România va reuşi să îndeplinească cerinţele UE în domeniu?

Cristina Isabela Bene: Este dificil de prezis acum, însă nu este imposibil, cu implicarea tuturor jucătorilor importanţi din piaţă, autorităţile centrale şi locale şi a companiilor private.

Reporter: Unde se află ţara noastră între ţările din regiune, din punct de vedere al educaţiei în acest domeniu?

Cristina Isabela Bene: În sensul subiectului de azi, în Europa de Est suntem în eşalonul secund, cu potenţial de creştere şi recuperare a decalajului, cu menţiunea că educatia începe devreme, în şcoală, şi trebuie corelată cu măsuri de atenţionare/sancţionare graduale astfel încât să producă efectele scontate. Nici ţările din Europa de Vest, cu care ne place uneori să ne comparăm, nu se bazează 100% pe responsabilitatea socială a cetăţenilor şi acolo au măsuri de sancţionare, însă corecte şi coerente.

Reporter: Mulţumesc!

Anul acesta, Bencomp a obtinut certificarea de Furnizor de Soluţii pentru Case Verzi pentru profilele din WPC (lemn compozit) produse în fabrica din Buzău şi destinate confecţionării de terase, garduri, împrejmuiri, lambriuri exterioare, mobilier urban etc.

Includerea Bencomp în lista de Furnizori aprobaţi de Soluţii pentru Case Verzi s-a efectuat în urma unei analize tehnice efectuată de către comisia tehnică a RoGBC (Romania Green Building Council).

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) este o asociaţie non-profit, apolitică, formată din organizaţii active în toata ţara care promovează responsabilitatea faţă de mediu şi eficienţa energetică pe durata ciclului de viaţă a unei clădiri (de la faza de design, construcţie până la operare şi deconstruire).

Consiliul Roman pentru Clădiri Verzi dezvoltă şi implementează un sistem naţional de standarde şi certificări pentru clădirile verzi (Programul Green Homes), care sprijină atât dezvoltatorii, cât şi beneficiarii finali în construirea de locuinţe prietenoase cu mediul, respectiv în achiziţionarea de locuinţe eficiente energetic şi cu costuri mai mici de întretinere şi de mentenanţă.

Părţile implicate în program sunt dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de soluţii pentru locuinţe sustenabile, cumpărătorii, băncile şi certificatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb