ANZ: Creşterea accelerată a Indiei, posibil să acopere golul de cerere de materii prime creat de încetinirea Chinei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 august 2023

ANZ: Creşterea accelerată a Indiei, posibil să acopere golul de cerere de materii prime creat de încetinirea Chinei

Cererea din India, aşteptată să compenseze mai bine de 50% din deficitul de cerere generat de China, în special în sectorul energetic Cererea din India - susţinută de dezvoltarea demografică, de urbanizare, de extinderea producţiei şi a exporturilor, respectiv de lucrările din infrastructură

Încetinirea creşterii economiei Chinei va afecta cererea globală de materii prime, dar India ar putea compensa o parte din acest deficit, potrivit unei analize realizate de Australia & New Zealand Banking Group (ANZ), citată de CNBC.

Potrivit sursei menţionate, creşterea economică a Indiei o va depăşi, probabil, pe cea a Chinei în 2023, ţara din Asia de Sud urmând să devină a treia mare economie a lumii până la sfârşitul acestui deceniu. Asta înseamnă că cererea Indiei de materii prime va creşte şi ar putea acoperi mai mult de jumătate din deficitul de cerere generat de China, în special în sectorul energiei, a precizat ANZ în raportul său recent.

Analiştii băncii australiene susţin: "Cererea Indiei de materii prime este estimată să crească rapid, susţinută de o demografie în dezvoltare, de urbanizare, de extinderea producţiei şi a exporturilor, respectiv de lucrările de infrastructură".

India a depăşit China, devenind cea mai populată ţară şi, conform datelor ANZ, este de aşteptat ca rata sa de urbanizare să crească la 40% până în 2030, de la nivelul actual de 35%, stimulând cererea de metale industriale şi energie, care sunt adesea asociate cu o creştere a cererii pentru infrastructură şi producţie.

Cererea anuală a Indiei de materii prime majore - precum petrolul, cărbunele, gazul, cuprul, aluminiul şi oţelul - este aşteptată să crească în mod cumulat cu peste 5% de acum până în 2030, a estimat banca australiană.

Pentru comparaţie, cererea Chinei pentru aceleaşi mărfuri va încetini până la 1% - 3%, însoţind o încetinire a PIB-ului preconizat să avanseze cu 3,5% până la sfârşitul acestui deceniu. PIB-ul Chinei a crescut cu 6,3% în al doilea trimestru din 2023, în ritm anual, evoluţia fiind sub aşteptările pieţei, care arătau un avans de 7,3%.

ANZ: Cererea din India, puternică în sectorul petrolului şi al cărbunelui

Creşterea cererii Indiei va fi cea mai proeminentă pentru petrol şi cărbune, în conformitate cu dependenţa ţării de importul de petrol greu, în proporţie de peste 80%, anticipează ANZ. Analiştii băncii afirmă: "India îşi va intensifica eforturile de decarbonizare până în 2030, dar aceste eforturi pot fi afectate de nevoia de energie în creştere rapidă din ţara asiatică. O parte semnificativă din acest necesar ar putea să fie acoperită de combustibili fosili".

Consumul de produse petroliere din India este estimat să crească cu aproape 5% în 2024, de la nivelul actual la 233.805 mii de tone, conform guvernului Indiei.

Potrivit scenariului ANZ, chiar dacă creşterea Chinei nu încetineşte, este de aşteptat ca India să compenseze 60% din slăbirea cererii de cărbune provenită din partea Chinei în 2030 şi 66% pentru cea de petrol.

ANZ: Accentul tot mai mare pe dezvoltarea infrastructurii din India, resimţit în cererea de oţel şi fier

Accentul tot mai mare pus de guvernul indian pe dezvoltarea infrastructurii, pe tranziţia energetică şi cheltuielile de investiţii ar putea însemna, de asemenea, că cererea de oţel şi fier va creşte în această ţară, notează ANZ, subliniind: "Metalele pot beneficia de o creştere puternică a cererii din India".

Conform ANZ, deficitul imens lăsat de China în cererea de oţel şi aluminiu va fi mai greu de acoperit. Specialiştii ANZ explică: "Pentru aluminiu şi oţel, creşterea cererii din India, în vederea acoperirii deficitului de consum din China, poate să nu fie substanţială, pur şi simplu pentru că amploarea consumului acestor metale este deja foarte mare".

China consumă mai mult de 50% din producţia industrială globală de metale şi oţel, potrivit ANZ.

În timp ce China va continua să-şi păstreze statutul de gigant pe pieţele de mărfuri, India poate fi în continuare un "influencer major", conchide raportul ANZ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb