AOAR: "România contribuie fundamental la performanţele pieţei unice europene"

V.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2014

Ţara noastră a contribuit şi contribuie fundamental din punct de vedere economic la performanţele pieţei unice europene, având aport (uneori chiar contrar interesului naţional) la adoptarea unor măsuri la nivelul Comisiei Europene (CE) sau al Parlamentului European (PE), măsuri gândite să consolideze coeziunea şi coerenţa politicilor la nivelul UE, consideră Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), într-un comunicat remis redacţiei.

AOAR califică drept "ofensatoare şi incorecte" declaraţiile recente ale lui Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere. Asociaţia apreciază că "s-a încălcat grav obligaţia de echidistanţă, impusă prin statutul său oricărui înalt funcţionar european, împuternicit să contribuie, prin acţiunile sale, la întărirea coeziunii între ţările membre UE, şi nu să lanseze nejustificat teme politice incorecte şi nefundamentate, care conduc la creşterea sentimentului de lipsă de coeziune la nivel UE".

Pe 26 iunie, comisarul Stefan Füle declara, într-un interviu pentru EurActiv Cehia, că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a UE, statele membre şi cele candidate declarându-se nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.

Întrebat ce schimbări au avut loc în procesul de extindere a UE în ultimii 5 ani, Füle a răspuns că atât statele membre, cât şi cele candidate simt "o oboseală" în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere.

"Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre", a declarat el.

Potrivit oficialului, "cea mai mare provocare a fost recâştigarea credibilităţii pierdute a procesului de extindere".

"Ne determină să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată funcţionează", a adăugat Füle.

Comisarul a remarcat că, înainte ca domnia sa să înceapă lucrul pentru CE, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar de a bloca extinderea.

"Acum, au peste o sută de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a ţărilor candidate", a mai explicat Stefan Füle.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România aminteşte că a ridicat public şi constant problema discursului public şi a acţiunilor "neconvingătoare" ale reprezentanţilor CE faţă de promovarea aplicării discriminatorii între ţările membre ale unor directive europene. În acest sens, AOAR dă ca exemple acţiunile legate de piaţa energiei, de căile ferate, de consolidarea fiscală şi bancară, precum şi de încadrarea în deficitul bugetar de maximum 3%.

"AOAR este cu atât mai surprinsă de declaraţiile incorecte făcute de comisarul pentru extindere Fülle, cu cât acţiunile ţării sale au fost constant îndreptate către crearea de divergenţe la nivelul UE (de exemplu, nesemnarea pactului fiscal alături de Marea Britanie), fără ca cineva să fi pus problema oportunităţii apartenenţei sau a rolului negativ jucat de această ţară în procesul european de consolidare", se mai arată în comunicat.

În plus, Asociaţia crede că eurocomisarul a făcut respectivele declaraţii pentru a-şi susţine şansele de păstrare a portofoliului în viitoarea structură a CE, "făcând, însă, o demonstraţie clară a unei gândiri defavorabile consolidării UE într-o perioadă economică dificilă".

AOAR precizează că peste 90% din activele bancare din România aparţin unor bănci europene, peste 70% din exporturile ţării noastre sunt făcute în ţările UE, mai mult de jumătate dintre exporturi fiind făcute de circa 25 de companii europene.

Toate aceste elemente atestă, în opinia Asociaţiei, că ţara noastră a avut şi are un aport economic "fundamental" la performanţele pieţei unice europene, contribuind, "uneori chiar contrar interesului naţional", la adoptarea unor măsuri la nivelul CE sau al PE, măsuri gândite să consolideze coeziunea şi coerenţa politicilor la nivelul UE.

"AOAR crede că dificultăţile economice ce creează probleme multiple tuturor ţărilor din UE trebuie să genereze idei de consolidare a coeziunii şi de întărire a colaborării dintre ţările membre ale UE, întărind şi utilizând avantajele pieţei unice europene", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii Asociaţiei cer Guvernului să verifice şi să sancţioneze toate abaterile şi incălcările legislaţiei, inclusiv nerespectarea clauzelor din contractele de privatizare, făcute de diverse companii internaţionale şi care, prin acţiunile lor, au adus atingere interesului naţional sau constituie încălcări ale legislaţiei europene, o atenţie deosebită trebuind să fie acordată firmelor de pe piaţa energetică autohtonă.

"AOAR apreciază că rolul jucat de economia României ca parte a economiei europene va continua să crească ca importanţă, inovarea şi capacitatea creativă a antreprenorilor români asigurând un proces durabil de dezvoltare şi convergenţă către nivelurile de performanţă şi bunăstare ale UE, în conformitate cu obiectivele generoase ale strategiei Europa 2020", conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb