Membrii Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (Orange, Telekom, Vodafone), împreună cu UPC România, susţin că vor continua să desfăşoare operaţiuni de reamplasare a cablurilor în subteran în toate localităţile în care vor fi dezvoltate astfel de proiecte de infrastructură de către autorităţile locale, inclusiv în Timişoara, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei, transmis astăzi, conform Agerpres.
"În urma intervenţiei desfăşurate de autorităţile locale din Timişoara în cursul serii de 18 martie 2019, prin care s-au dezafectat cablurile aeriene din anumite zone ale oraşului, membrii Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (Orange, Telekom, Vodafone) împreună cu UPC România doresc să reitereze disponibilitatea pentru colaborarea cu autorităţile locale din Timişoara în vederea găsirii unor soluţii pentru amplasarea cablurilor în subteran. În acest sens, credem că este esenţială declanşarea unui proiect de infrastructură subterană, dezvoltat de/cu sprijinul autorităţilor locale, precum şi a unui grafic al lucrărilor de implementare care să fie discutat şi agreat împreună cu operatorii telecom", se menţionează în comunicatul citat, conform Agerpres.
Potrivit AOMR, până în prezent, autorităţile locale din Timişoara nu au dezvoltat şi nici nu au prezentat vreun plan de dezvoltare a reţelei subterane, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor oraşe din România.
"Spre deosebire de alte oraşe în care au existat astfel de proiecte dezvoltate de către şi cu sprijinul autorităţilor locale (Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Constanţa), acest tip de proiect nu a fost dezvoltat şi prezentat încă de autorităţile locale din Timişoara, deşi această situaţie este în discuţie de mai mulţi ani. Lipsa unui astfel de plan de dezvoltare a reţelei subterane, împreună cu acţiuni imprevizibile de dezafectare a cablurilor aeriene, sunt de natură să afecteze furnizarea serviciilor de internet, televiziune şi telefonie pentru clienţii noştri. Dorim să ne asigurăm clienţii de angajamentul nostru continuu de a realiza investiţiile necesare pentru a le oferi servicii la cele mai înalte standarde şi cele mai bune experienţe de utilizare a acestora. Asigurăm şi autorităţile locale de deschiderea noastră în găsirea împreună a soluţiilor de dezvoltare sustenabilă a reţelelor de comunicaţii electronice. Membrii AOMR şi UPC România vor continua să desfăşoare operaţiuni de reamplasare a cablurilor în subteran în toate localităţile în care vor fi dezvoltate astfel de proiecte de infrastructură de către autorităţile locale, inclusiv în Timişoara", notează Asociaţia.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a condus, luni seara, o echipă a Primăriei care a început decablarea firelor aeriene ale operatorilor de servicii care nu respectat cerinţele municipalităţii de a le introduce în subteran, edilul fiind printre primii care au tăiat aceste cabluri. Operaţiunea a fost programată în zona Podului Mihai Viteazul, la ora 20:00, din echipă făcând parte, alături de primar, directorul Direcţiei Edilitare, Culiţă Chiş, directorul Serviciului de Transport Public Timişoara, Nicu Bitea, şi consilierul acestuia, Petru Ehegartner, mai scrie Agerpres.
Unii dintre operatorii proprietari ai cablurilor, auzind despre operaţiunea-fulger a edilului, au venit să-şi taie singuri firele suspendate, în timp ce mai mulţi abonaţi ai serviciilor de telefonie, televiziune sau internet prin cablu au rămas fără aceste servicii.
Edilul a subliniat că sub greutatea cablurilor mulţi stâlpi de electricitate au început deja să se încline, devenind adevărate pericole pentru cetăţeni.
Potrivit Direcţiei Edilitare, în Timişoara sunt peste zece firme care deţin cabluri aeriene, toate fiind notificate de mai mulţi ani. Primăria a construit în subteran tubulaţii speciale prin care firmele să-şi coboare cablurile, dar acestea au ignorat avertismentele municipalităţii, mai informează Agerpres.
Vor urma "ghilotinări" de cabluri în zona Catedralei Mitropolitane şi în tot centrul vechi al oraşului.
Primul termen până la care toate cablurile aeriene trebuiau desfiinţate a fost anul 2009.