Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat un număr de cca. 153.000 de plăti către beneficiari (participanţi şi moştenitori), sumele fiind în valoare totală de peste 2 miliarde de lei în perioada 2008-2023, se arată într-un comunicat al APAPR. Aproape jumătate din această sumă (46%, adică 932 mil. RON) a fost plătită doar în 2023, arată calculele APAPR.
Atât valoarea cât şi numărul plăţilor au cunoscut o creştere accelerată în ultimii ani sub impactul creşterii numărului persoanelor care îndeplineau condiţiile de retragere a banilor, inclusiv ca o consecinţă a modificărilor legislative legate de drepturile persoanelor cu pensie de invaliditate, informează sursa menţionată.
Potrivit legislaţiei în vigoare, Pilonul II face plăţi către beneficiari în trei situaţii, arată datele comunicatului:
"1)Când participantul obţine decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
2)Când participantul obţine decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
3)În cazul nefericit al decesului participantului, situaţie în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moştenitorii săi legali sau testamentari."
De asemenea, legislaţia prevede două opţiuni, beneficiarii putând încasa banii din Pilonul II fie ca plată unică, fie ca plăţi lunare egale, eşalonate pe durata a cel mult 5 ani (maxim 60 de plăţi lunare egale), potrivit sursei indicate.
Marea majoritate a celor care au beneficiat de plăţi din Pilonul II a fost formată din cei pensionaţi pentru limită de vârstă, iar plata unică a fost modalitatea preferată de a primii banii, precizează sursa menţionată.
Nu în ultimul rând, românii sunt din ce în ce mai mult conectaţi digital la contul lor personal de pensii private Pilon II, informează sursa. La finele anului 2023, circa 1.060.000 de participanţi aveau cont online deschis pe portalul administratorului, pentru a-şi putea verifica oricând valoarea acumulată, istoricul contribuţiilor şi alte detalii de interes, arată datele comunicatului. Numărul acestora a crescut cu cca. 190.000 în cursul anului 2023, adică un plus de 21% faţă de 2022, menţionează sursa citată.
De asemenea, peste 870.000 de participanţi la Pilonul II (cu 220.000 mai mulţi decât în 2022, adică un plus de 34%) au solicitat administratorului să primească scrisoarea anuală de informare exclusiv în format electronic, pe e-mail, în locul scrisorii tipărite pe hârtie, se mai arată în comunicat.
1. Sa-i vedem ce fac cu COMPA
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2024, 18:26)
Sa-i vedem cat sunt de fideli contribuabililor in scamatoria de la COMPA unde Deac vrea sa-si traga partea. Daca avem mai putin de 2 lei pe actiune e clar ca fondurile (NN) sunt complice.
1.1. ...si Iohanis ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2024, 18:29)
Ma intreb daca Iohannis are ceva cunostinte de scamatoria din micutul lui orasel unde fiecare constructie e ca o masura la cureaua de la pantaloni.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2024, 21:54)
Atentie mare la analiza acestui raport, SENZATIONAL.
Motivele pentru platile acestea nu sunt iesirea sanatoasa la pensie. Nu s-au implinit conditiile. Insa in articol se mentioneaza alte doua criterii: iesire la pensie pentru invaliditate si mostenitorii..... Adica gravele consecinte ale pandemiei si infectarii cu SARS-CoV-2.
Curba de crestere arata groaznic si este similara cu cea din Marea Britanie reprezentand inactivitatea economica din cauza bolilor care afecteaza 1,53% dintre toti adultii 16-64 ani.