APAPR atrage public atenţia asupra unei modificări legislative în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesionişti (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcţionari publici şi manageri angajaţi cu contract de mandat. Această nouă excludere din Pilonul II s-ar adaugă milionului de salariaţi deja excluşi cu contribuţiile viitoare până în 2028 (construcţii, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilităţii Pilonului II de pensii private obligatorii, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit sursei citate, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (conform căreia la Pilonul II contribuie salariaţii şi toţi cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menţine în sistem doar salariaţii, nu şi pe cei asimilaţi salariaţilor (profesii liberale, contracte de mandat, etc.). Modificarea legislativă este aparent minoră - înlocuirea unui "sau" cu un "şi" - dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români şi pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuţia virată Pilonului II, nu şi alin. (1), care se referă la contribuţia virată la bugetul public de pensii.
APAPR mai menţionează că face apel public la Ministerul Muncii, Guvern şi Parlamentul României să menţină în proiectul legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (Art. 39 alin. (2) din Legea 263/2010), fară să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private, cu rezultate excelente în primii 15 ani de funcţionare.
1. statul este hot.
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 17:41)
este facuta voit pentru a nu vira banii deponentilor la pilonul II.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 20:08)
ori ii arde statul ori pilonul 2 - NICI O DIFERENTA... cineva a studiat comisioanele pilonului 2 si dinamica portofoliului? P2 ia bani sa faca nimic! verificati-le salariile - pentru astfel de salarii ar trebui sa livreze 12-14% an de an... inflatia anualizata pe ultimii 5 ani = peste 8.2%, randamentul P2 pentru aceeasi perioada in jur de 5%... cat o sa-i mai aparati pe cei care va fura? problema incepe de la voi, nu de la clasa politica!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 20:28)
Clar ca trebuie reduse comisioanele. la sub 1%. Dar nici multa performanta nu poti sa faci, daca esti obligat sa investesti 70% din portofoliu in titluri de stat.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 21:11)
bine ca-i obliga la 70% ca daca ar tine tot atat in actiuni bvb in 1 ani ar toca toti banii
ei calculeaza randamente ca aia la bnet pe 15 ani fara sa spuna ce relevanta, ce marime, ce portofolou aveau pe vremea aia
pe sume mici toti stiu sa faca bani
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 23:47)
Daca te fura si statul si administratorii P2, de ce sa alegi statul?
Pentru ca statul si legifereaza, si administreaza. Deci e mai eficient.
Problema incepe de la ciurda lenesa, nu de la clasa politica performanta.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2023, 23:58)
De ce nu-i obliga la 90% titluri de stat?
Pe sume mici, 10% actiuni la BVB, oricine poate sa faca bani. Chiar si Tom Bugetel.