APC a solicitat ANPC publicarea denumirii mărcilor de oţet falsificate şi a societăţilor implicate

G.U.
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 25 octombrie 2021

APC a solicitat ANPC publicarea denumirii mărcilor de oţet falsificate şi a societăţilor implicate

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) publicarea denumirii mărcilor de oţet falsificate şi a societăţilor implicate, conform unui comunicat de presă.

"Asociatia Pro Consumatori vă solicită să ne comunicaţi următoarele informaţii de interes public: denumirea mărcilor de oţet falsificate retrase de la comercializare, denumirea celor două fabrici de oţet din judeţul Buzău în cazul cărora aţi dispus suspendarea activităţii pentru o perioada de 6 luni, respectiv închiderea definitivă, denumirea mărcilor de oţet comercializate sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piaţă, denumirea mărcilor de oţet în cazul cărora nu s-a menţionat pe etichetă prezenţa acidului acetic în compoziţia acelor oţeturi, respectiv buletinele de analiză care atestă acest lucru, denumirea mărcilor de oţet în recipientele cărora există acelaşi produs şi cum se numeşte producătorul care a realizat acest lucru şi denumirile magazinelor în care s-au comercializat mărcile de oţet falsificate, precum şi căror retaileri aparţin aceste magazine.

Clarificări cu privire la amenzile contravenţionale aplicate celor două societăţi comerciale, cunoscut fiind faptul că în comunicatul de pe site-ul instituţiei se menţionează faptul că s-au aplicat amenzi în valoare totală de 20.000 lei, în timp ce în mass-media naţională au apărut informaţii cu privire la aplicarea unor amenzi în valoare totală de 64.000 lei.

Prezenta notificare are ca temei legal aspecte referitoare la transparenţă şi confidenţialitate din normele europene şi naţionale aplicabile activităţii de control", se precizează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori, au menţionat: ''Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor trebuie să asigure accesul la rezultatele activităţilor de control la un nivel al transparenţei cât mai ridicat. În acest scop, informaţiile pe care le deţine cu privire la mărcile de oţet falsificate şi societăţile comerciale implicate în fraudarea acestui produs trebuie să fie făcute publice în cel mai scurt termen posibil. Consumatorii trebuie să aibă acces la informaţiile esenţiale privind activităţile de control ale ANPC şi eficacitatea acestor acţiuni de control. Informaţiile care constituie un secret profesional includ doar date cu caracter personal şi cele care ţin de tehnologia de fabricaţie, aspect despre care nu poate fi vorba în acest caz unde s-au descoperit două fabrici în care se falsifică oţet. Numai accesul consumatorilor la informaţii detaliate (mărci, ambalaje, etichetare) despre alimentele falsificate şi societăţile comerciale (denumiri, reţea de distribuţie) care fabrică astfel de produse îi pot ajuta pe aceştia să evite achiziţia de produse alimentare falsificate în procesul ulterior de cumpărare. Totodată, ANPC trebuie să sesizeze organele de cercetare penală pentru ca astfel de practici de producţie şi comerciale frauduloase să fie eliminate din viaţa economică a ţării.''

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC, a declarat: ''Acţiunile de control ale ANPC-ului fără a face cunoscut consumatorilor denumirea mărcilor falsificate şi denumirea producătorilor au efect zero pentru consumatori. Amenzile aplicate de ANPC celor care falsifică alimente sunt insignifiante pentru aceştia raportat la câştigurile lor din astfel de activităţi! O amendă de 10.000 lei nu-i va descuraja în veci pe falsificatori! De cele mai multe ori aceste amenzi nu sunt plătite de societăţile comerciale pentru că ANPC nu transmite la ANAF procesele verbale de contravenţie în vederea încasării sumelor respective de către stat. Conform raportului de audit realizat de Curtea de Conturi a României privind activitatea ANPC pentru perioada 2015 - septembrie 2019, valoarea totală a amenzilor aplicate de ANPC pentru această perioadă a fost de 376,8 milioane lei (a se vedea pagina 23 din raportul Curţii de Conturi), iar suma încasată de statul român a fost de 75 de milioane lei! Acest lucru a fost posibil pentru că ANPC nu a notificat ANAF cu privire la procesele verbale de contravenţie care nu au fost atacate de agenţii economici în termen de 15 zile, respectiv hotărârile judecătoreşti rămase definitive şi favorabile ANPC! Din păcate, NU a răspuns nimeni de cele 300 de milioane de lei care NU au fost încasate de statul român în cei 6 ani!"

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Analfabeți funcționali

    Închideți fabricile de pâine! Motivul? La analizele idioților se va dovedi că pâinea are un anumit procent de ....apă. Javrele imbecile își vor justifica salariul! 

    Oțetul este soluție apoasă a acidului acetic, pana la 6%. Dacă un lichid, o soluție, nu conține acid acetic nu este otet! 

    Instituțiile statului eșuat sunt pline cu asemenea "specialisti" cu salarii uriașe și în final cu pensii speciale.

    Și ne mai mirăm ca avem conducători precum Petrov, Johannes, Catu, Ciolacu, Cioloș, Orban (rominul), etc. . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb