Apelul tenismanului sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, împotriva anulării vizei sale de Australia va fi judecat, duminică, de un tribunal federal, relatează DPA, citată de Agerpres.
Judecătorul Anthony Kelly, reprezentantul statului Victoria, a trimis cazul la tribunalul federal, în urma unei audieri de urgenţă care a avut loc astăzi, după ce ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, i-a anulat viza sportivului sârb.
Djokovic va petrece noapte liber, dar mâine, la ora locală 08:00 va trebui să se prezinte la o audiere cu oficialii Forţei de Frontieră, înainte de a intra în detenţie.
Sârbului i se va permite să petreacă timp împreună cu avocaţii săi, atât mâine, cât şi duminică, în încercarea de a obţine viza de şedere în Australia, pentru a putea participa la turneul Australian Open, care debutează luni la Melbourne.
Ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, i-a anulat, astăzi, viza de Australia liderului mondial, pe motive de ''interes public''.
''Astăzi mi-am exercitat puterea în temeiul secţiunii 133C(3) din Legea privind migraţia de a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate şi bună ordine, pe motiv că era în interesul public să fac acest lucru. În luarea acestei decizii, am luat în considerare cu atenţie informaţiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, Forţa Australiană de Frontieră şi dl Djokovic'', a spus ministrul Imigraţiei într-un comunicat.
Novak Djokovic, care deţine recordul de titluri de Mare Şlem câştigate (20), împreună cu Rafael Nadal şi Roger Federer, riscă să fie deportat, cu câteva zile înaintea debutului turneului Australian Open (luni), primul de Mare Şlem al anului, la care urma să joace în prima rundă contra conaţionalului Miomir Kecmanovic.
De asemenea, Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, poate primi interdicţia de a intra în Australia în următorii trei ani.
Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.
Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.
Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.