BURSA Analytics

Apreciere de 3,7% pentru acţiunile Şantierul Naval Orşova

F.D.
BURSA Analytics / 28 - 30 iunie

Apreciere de 3,7% pentru acţiunile Şantierul Naval Orşova

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 IUNIE 2024

Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit din exploatare cu 62% mai mare faţă de cel obţinut în 2023

Acţiunile companiei Şantierul Naval Orşova (SNO) au înregistrat un randament de 3,75% în perioada 19 - 26 iunie, în raport cu moneda euro, clasându-se în topul celor mai mari zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.

În data de 18 mai, compania a anunţat încheierea unui contract, în valoare de aproape trei milioane de euro, pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale către compania olandeză Rensen - Driessen Shipbuilding, până la finalul lui 2024, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Anul acesta, Şantierul Naval Orşova a mai încheiat două contracte pentru livrarea a două nave, până în octombrie 2024 respectiv iunie 2025, către aceeaşi companie olandeză, pentru o sumă totală de 7,1 milioane de euro (4,1 milioane euro - valoarea contractului navei ce trebuie livrată în iunie 2025 şi trei milioane de euro - valoareea celuilalt contract).

În primele trei luni ale anului, Şantierul Naval Orşova a realizat o cifră de afaceri de 18,5 milioane de lei, cu 23% sub cea din primul trimestru a lui 2023, dar un profit net de 0,67 milioane lei, faţă de o pierdere de 0,56 milioane lei, în intervalul ianuarie - martie a anului trecut, conform raportului producătorului de nave fluviale.

Conform companiei, scăderea veniturilor a fost cauzată, în principal, de programul de producţie al acestui an, ce prevede construirea şi livrarea unei nave fluviale în primul trimestru, faţă de două nave în primele trei luni ale anului 2023. De fapt, Şantierul Naval Orşova a finalizat două nave în perioada ianuarie-martie 2024, dar conform clauzelor contractuale, pentru cea de-a doua navă, recunoaşterea veniturilor în situaţiile financiare ale companiei s-a făcut în aprilie, astfel încât nu este prinsă în perioada de raportare, după cum reiese din documentele publicate de emitent.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat venituri din exploatare de 102,4 milioane lei, uşor peste cele din anul trecut, de 99,8 milioane lei, şi un profit din exploatare de 5,77 milioane lei, cu 61,8% mai mare decât cel din 2023.

Evaluarea bursieră curentă a producătorului de nave fluviale din Orşova se ridică la 78 milioane de lei, dar compania are un free-float redus şi lichiditate slabă.

Indici - BET s-a apreciat cu 1,85%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,85%, în perioada 19 - 26 iunie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,67%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,6%, în perioada menţionată.

Prebet - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 18 - 25 iunie, cu o creştere de 41,98%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Comelf, cu o apreciere de 8,39%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile BRD - Groupe Societe Generale, cu o creştere de 6,54%.

Fonduri de investiţii - randament de 1,52% pentru ETF Energie Patria-Tradeville

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 - 25 iunie, este condus de titlurile ETF Energie Patria-Tradeville cu o apreciere de 1,52%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,31, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Intercapital BET - TRN UCITS ETF, care au urcat cu 1,29%.

Bitcoin a avut o scădere de 6,42%, în perioada 19 - 26 iunie, iar cotaţia aurului a coborât cu 0,8%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,01% în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intrebare:

    Unde este Isarescu; prabueste odata PPIul sa sara la speculatori in fata “fesul”? 

    s c c r e t 

    1. Da.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb