Acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre şi operatorului portuar Transport Trade Services (TTS) au avut o creştere de 10,91%, în raport cu moneda euro, în perioada 24 mai - 21 iunie, clasându-se în topul celor mai mari zece aprecieri ale titlurilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.
Erste Group a menţinut recomandarea de "Acumulare" pentru acţiunile TTS, dar a coborât ţinta de preţ la 28,06 lei, faţă de cea de 30,4 lei indicată în martie, conform ultimului raport de analiză publicat pe portalul BVB Research Hub, în data de 18 iunie, semnat de Caius Râpanu.
Noua ţintă de preţ este cu 8,8% peste cotaţia de închidere a acţiunilor companiei de ieri, de 25,8 lei.
"Reducerea preţului ţintă vine pe fondul unui declin mai rapid a afacerilor cu cereale din Ucraina, a transportului fluvial, dar mai ales (n.r. a operaţiunilor) din portul Constanţa. Succesul noilor lanţuri logistice cu originea în Odessa şi expedierea prin apele teritoriale ale României, Bulgariei, etc., a dus la o deteriorare foarte rapidă a volumelor precum şi a tarifelor pe acest segment", se arată în raport.
În schimb, volumele de minerale şi substanţe chimice transportate sunt în revenire, aşteptările fiind să continue să se situeze la nivelurile de dinainte de război. "Îmbunătăţiri ale calităţii flotei şi a activelor operaţiunilor portuare vor permite, de asemenea, extinderea acestor segmente. Dar, modelul general de afaceri a revenit la o sezonalitate ce nu a mai fost prezentă din perioada anterioară pandemiei Covid", se menţionează în raport.
Analistul mai punctează că TTS continuă să fie un puternic generator de numerar şi poate face investiţii de capital (CAPEX) mai mari, ce implică atât creşteri organice cât şi achiziţii, laolaltă cu o politică de dividende mai generoasă. Evaluarea reprezintă un minim pentru scenariile previzibile în mod rezonabil, dar nu este imună la riscul ce decurge din evoluţiile macro sau evenimente regionale.
Pentru primele trei luni ale anului, compania a raportat venituri de 239,4 milioane lei, cu 21,9% sub cele din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 32,1 milioane lei, în scădere cu 63,9% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie-martie 2023.
La finele lunii aprilie, valoarea deţinerilor de acţiuni TTS ale fondurilor de pensii private era de 404,9 milioane lei, echivalentul a 25,18% din capitalul transportatorului de mărfuri pe Dunăre, din care fondurile Pilon II aveau 22,81% iar cele facultative Pilon III - 2,37%, potrivit datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.
• Indici - BET-XT s-a apreciat cu 3,68%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 3,08%, în perioada 24 mai - 21 iunie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,11%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 3,68%, în perioada menţionată.
• Antibiotice - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Antibiotice se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 24 mai - 21 iunie, cu o creştere de 53,45%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Aages, cu o apreciere de 44,34%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile MedLife, cu o creştere de 32,46%.
• Fonduri de investiţii - randament de 6,09% pentru FDI Star Next
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 mai - 20 iunie, este condus de titlurile FDI Star Next, cu o apreciere de 6,09%. Titlurile ETF BET Patria-Tradeville au înregistrat o creştere de 5,89%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 5,67%.
Bitcoin a avut o scădere de 12,76%, în perioada 24 mai - 21 iunie, iar cotaţia aurului a urcat cu 2,3%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,05%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.