BURSA Analytics

Apreciere pentru acţiunile Alro, după ce compania a raportat creşterea producţiei şi a vânzărilor

F.D.
BURSA Analytics / 24 iulie

Apreciere pentru acţiunile Alro, după ce compania a raportat creşterea producţiei şi a vânzărilor

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 IULIE 2024

Preţul aluminiului la Bursa de Metale din Londra a crescut cu 12%, în cel de-al doilea trimestru al anului, conform companiei

Fondurile de pensii private aveau 8,5% din Alro, în iunie; Fondul Proprietatea deţinea un pachet de 10,2% din producătorul de aluminiu

Titlurile producătorului de aluminiu Alro Slatina au înregistrat o creştere de 2,88%, în perioada 15 - 22 iulie, clasându-se astfel în top zece aprecieri ale acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.

"Compania a furnizat pieţei o actualizare pozitivă a datelor operaţionale pe trimestrul al doilea. Faţă de trimestrul echivalent din anul trecut, cifrele arată mult mai bine, preţul internaţional al aluminiului crescând, la fel şi producţia societăţii de aluminiu lichid şi aluminiu primar", a scris Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, în ultima sa analiză.

Cantitatea de aluminiu lichid produsă de Alro în intervalul aprilie - iunie 2024 a fost de 24.347 de tone, mai mult decât dublul cantităţii produse în trimestrul al doilea al anului trecut. În ceea ce priveşte aluminiul electrolitic, producţia s-a ridicat la 16.973 de tone, uşor peste cea de 16.586 tone din trimestrul al doilea al anului trecut, conform unui raport al companiei publicat în data de 19 iulie.

De asemenea, producţia de aluminiu primar a fost de 64.570 de tone, cu 24% mai mare decât cea din intervalul aprilie - iunie 2023.

Potrivit companiei, vânzările de aluminiu primar către terţi au fost de 19.718 tone, cu 20% mai mari comparativ cu cele din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, în vreme ce vânzările de aluminiu prelucrat au fost de 32.226 de tone, în creştere cu 32%.

În cel de-al doilea trimestru, media preţului aluminiului la Bursa de Metale din Londra a fost de 2.562 de dolari pe tonă, cu 12% mai mare decât media preţului din cel de-al doilea trimestru din 2023, conform raportului producătorului de aluminiu din Slatina.

"Alro este una dintre companiile care nu şi-au revenit, pe deplin, din punct de vedere bursier, după şocul creşterii preţurilor produselor energetice pe fondul declanşării razboiului din Ucraina, Alro fiind cel mai mare consumator de energie elctrică la nivel naţional", a mai scris Alin Brendea.

La finele lunii iunie, deţinerea fondurilor de pensii private în Alro echivala cu 8,5% din companie, fondurile Pilon II controlând un pachet de 7,9%, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.

În decembrie 2023, Fondul Proprietatea avea un pachet de 10,2% din Alro, în vreme ce Pavăl Holding deţinea 23,2% din producătorul de aluminiu din Slatina. Compania este controlată de Vimetco PLC din Cipru, cu o deţinere de 54,19%.

Producătorul de aluminiu din Slatina îşi va publica rezultatele aferente trimestrului al doilea al anului în data de 12 august.

Indici - apreciere de 1,88% pentru BET-FI

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,19%, în perioada 15 - 22 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 1,88%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,38%, în perioada menţionată.

BRD - Groupe Societe Generale - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 15 - 22 iulie, cu o creştere de 5,64%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se situează titlurile Farmaceutica Remedia, cu o apreciere de 4,39%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile UCM Reşiţa, ce au urcat cu 4,2%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 1,94% pentru Certinvest BET-FI Index

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 iulie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,94%. Titlurile Fortuna Classic s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,32%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Intercapital BET - TRN Ucits ETF care au urcat cu 0,79%.

Bitcoin a avut o creştere de 4,83%, în perioada 15 - 22 iulie, iar cotaţia aurului a coborât cu 0,2%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb