Aprecieri moderate şi volume reduse, la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2023

Aprecieri moderate şi volume reduse, la BVB

Subscrieri de peste trei miliarde de lei în prima ediţie a programului Fidelis, din acest an Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Credem că o bună parte din recesiunea uşoară ce se întrevede a fost deja inclusă în preţuri, în scăderea de anul trecut"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri uşoare în luna aprilie, într-un context internaţional fără evenimente majore. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 1,3%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 2,4%.

Valoarea tranzacţiilor a fost redusă, ridicându-se în multe şedinţe la doar câteva milioane de euro, ceea ce arată starea de aşteptare în care se află investitorii, dar nivelul scăzut inclusiv pentru standardele burselor importante din Europa de Est ilustrează probleme structurale ale pieţei noaste.

Creşteri în Statele Unite, în plin sezon de raportări financiare

În Statele Unite indicii au avut variaţii reduse, într-o lună în care atenţia pieţei a fost probabil mai mult îndreptată către raportările companiilor pentru primul trimestru al anului. Până la finalul lunii aprilie, circa jumătate din emitenţii componenţi ai S&P 500 îşi publicaseră rezultatele începutului de an, profiturile fiind în scădere cu 1,7%, dar veniturile în creştere cu 4% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, ceea ce arată că cererea încă se menţine robustă dar profitabilitatea este sub presiune din cauza costurilor mai mari, conform Bloomberg.

În acest context, alături de aşteptările ca Rezerva Federală să încheie ciclul de creştere a dobânzii în viitorul apropiat, luna trecută indicele S&P 500 a urcat cu 1,5%, în timp ce Dow Jones s-a apreciat cu 2,5%. Nasdaq Composite, ce reflectă dinamica companiilor ce activează în sectoare intensive în cunoaştere, a stagnat.

De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european Stoxx 600 a avut o creştere de 1,9%, în aprilie, apreciere similară cu cea a indicelui DAX40 al bursei germane.

Purcari, Transgaz şi Digi Communications - pe primele trei locuri în topul câştigurilor din BET

La Bucureşti, indicele extins BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 1,5%, luna trecută, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 2,2%.

Titlurile producătoului de vinuri Purcari Wineries (WINE) s-au apreciat cu 8,7%, fără să existe vreun element punctual evident care să fi impulsionat preţul acţiunii. Dar, într-o perspectivă multianuală, se observă că titlurile companiei din Republica Moldova se situează în zona minimelor, după căderea severă cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce în percepţia unor investitori poate reprezinta o oportunitate.

Aprecieri moderate şi volume reduse, la BVB

Acţiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 7,85%, în aşteptarea distribuirii a cincisprezece acţiuni gratuite la una deţinută, prin încorporarea rezervelor. Din punct de vedere operaţional, măsură este menită să susţină activitatea curentă a companiei, iar din perspectivă bursieră scopul este creşterea lichidităţii acţiunilor. Compania va distribui şi un dividend de 0,7 lei pe titlu, care va fi repartizat după alocarea gratuitelor, suma echivalând cu un randament brut de 3,3% faţă de preţul de referinţă al acţiunii din data de 28 aprilie, de 21,05 lei.

Titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications (DIGI) s-au apreciat cu 7,6% luna trecută, fără un motiv punctul evident, în vreme ce acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), societate ce operează lanţuri de alimentaţie publică, au urcat cu 4,6%.

Apreciere de 5% pentru OMV Petrom; incertitudinea privind "taxa de solidaritate" persistă

Într-o lună în care preţul petrolului a început cu o creştere puternică, după ce OPEC+ a anunţat reduceri de producţie, apreciere care apoi s-a inversat, acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 5,3%. La finalul lunii, incertitudinea privind "taxa de solidaritate" datorată de companie persista, în condiţiile în care Parlamentul extinsese prevederile legii astfel încât să cuprindă şi Petrom, dar preşedintele Iohannis a reîntors spre reexaminare legea, pe motivul că nu este suficient de clară şi poate produce efecte nedorite. La începutul lunii mai, Camera Deputaţilor a stabilit ca producătorul de petrol şi gaze să plătească o "taxă de solidaritate" mai mică decât cea hotărâtă iniţial.

La finele lunii, acţionarii au aprobat alocarea unor dividende cu randament net de circa 7%, iar compania a raportat venituri şi vânzări în scădere pentru primul trimestru al anului.

Titlurile Conpet (COTE), transportator de petrol prin conducte, au urcat cu 4,5% în aprilie, în continuarea unui trend ascendent demarat la finele anului trecut. Compania va distribui un dividend cu randament de circa 8%, în mare parte din rezultatul anului trecut dar şi din cel reportat. În schimb acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 2,14%, chiar dacă producătorul de gaze va distribui un dividend cu randament tot de 8%.

Băncile, care nu vor aloca dividende, au avut evoluţii relativ diferite, dar cu oscilaţii reduse. Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat luna trecută cu 1,8%, în timp ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 4,4%.

Discounturi de tranzacţionare situate între 63% pentru SIF Banat-Crişana (actuala Lion Capital) şi 46% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,3%, în luna aprilie, în condiţiile în care componentele sale au avut evoluţii divergente. Acţiunile FP, societatea care a anunţat că vinde deţinerile în Enel cu 650 milioane de lei, au coborât cu 1,2%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 12,4%, fără ca mişcarea să aibă în spate motive fundamentale evidente.

În data de 10 aprilie, fonduri controlate de Dragoş Bîlteanu au cerut ca SIF Banat-Crişana (SIF1), ce între timp a devenit Lion Capital, să distribuie dividende din profitul anului trecut. În justificările solicitării se vorbea despre "randamente slabe" ale managementului şi "pierderi din investiţii în OPCVM/FIA (n.r. fonduri)". Este evident o trimitere către practica de plasa bani în vehicule care, cu banii societăţii, cumpără chiar acţiuni SIF1. Dar propunerea a fost respinsă, probabil chiar prin votul acestor fonduri.

La finalul lunii aprilie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 63,5% pentru Lion Capital şi 46,3% în cazul Evergent Investments, în timp ce FP avea un discount de 19,4%, puţin mai mare decât obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Luna trecută s-a derulat prima ediţie din acest an a programului de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, suma totală subscrisă fiind de 3,06 miliarde lei, echivalentul a 50% din totalul emis în anul 2022 şi 71% din totalul emis în anul 2021.

Tot în aprilie, o nouă emisiune de obligaţiuni emise de Municipiul Bucureşti a intrat la tranzacţionare la BVB, după derularea unui plasament privat în valoare de 555 milioane lei, banii fiind folosiţi pentru refinanţarea unor datorii anterioare.

Craig Fehr: "Dovezile de încetinire economică şi revizuirile în scădere ale estimărilor privind profiturile vor fi o sursă de indigestie pentru pieţe în lunile următoare"

Am intrat în luna mai, iar la Bursa de Valori Bucureşti investitorii vor sta cu ochii pe rezultatele companiilor pentru primul trimestru. În pieţele internaţionale, unde a apărut un nou şoc bancar numit First Republic Bank, Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, majorare similară cu cea Băncii Centrale Europene dar care, spre deosebire de Fed care probabil a încheiat ciclul de înăsprire a politicii monetare, nu a dat semne că va pune capăt prea curând creşterii ratelor.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, este de părere că economia Statelor Unite va intra într-o recesiune uşoară, dar că impactul asupra pieţei de acţiuni nu va fi sever, în condiţiile în care o bună parte a fost deja inclusă în scăderea preţurilor de anul trecut.

"Credem că dovezile de încetinire economică, împreună cu revizuirile în scădere ale estimărilor privind profiturile companiilor vor fi o sursă de indigestie pentru pieţe în lunile următoare. Considerăm că, o bună parte din recesiunea uşoară a fost deja inclusă în preţuri în scăderea de 25% din perioada ianuarie - octombrie anul trecut. Deşi asta nu va opri apariţia unor pusee de anxientate pe măsură ce dovezile recesiunii vor creşte, nu credem că ne vom întoarce la minimele din octombrie. De fapt, considerăm că, la un moment dat în acest an, pieţele vor începe să se concentreze mai mult pe eventuala redresare, ceea ce va susţine fundaţia unei reveniri mai durabile a acţiunilor", a scris Fehr în ultima sa analiză săptămânală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb