• APAPS este singura instituţie care a publicat o listă de zece societăţi care pot face obiectul restituirilor prin compensare ale proprietăţilor
• Doar 15.500 de imobile din 128.000 au fost retrocedate
APAPS a primit pînă acum aproape 5000 de notificări din partea foştilor proprietari care au solicitat depăgubiri prin compensare, respectiv cu acţi-uni ale societăţilor aflate în proces de privatizare. Celelalte ministere implicate în privatizare au primit pînă acum 600 de astfel de notificări. La nivelul întregii ţări au fost depuse 210.000 cereri de restituire, dintre care 128.000 sînt notificări pentru restituiri în natură, iar 82.000 pentru despăgubiri băneşti şi alte măsuri reparatorii, cum sînt primirea de acţiuni sau titluri de valoare. Valoarea estimată a despăgubirilor pe care trebuie să le acorde statul se ridică la 5,3 miliarde de dolari. Valoarea acţiunilor şi a titlurilor de valoare ce urmează să facă obiectul compensărilor se ridică la 3,5 miliarde de dolari.
Doar APAPS a publicat, pînă în prezent, o primă listă de 10 societăţi oferite în cadrul aces-tui program, urmînd ca în perioada următoare, pe măsură ce instituţia amintită va stabili strategia de privatizare a societăţilor din portofoliul său, să facă publice şi alte liste. Din prima listă fac parte societăţile "Policolor" Bucureşti, "Unimega Com" Alba, "ICH Construcţii Grup" Constanţa, "Agromec Livezeni" Dolj şi "Agromec Tuglui" Dolj.Mugur Popescu, reprezentant al "Autorităţii pentru aplicarea unitară a Legii 10", ne-a declarat că pentru aproximativ 50.000 de cereri de restituire a imobilelor, statul o să procedeze la restituirea în natură, iar pentru circa 28.000 se vor emite decizii de respingere, din cauza lipsei de acte doveditoare. Domnia sa a precizat: "Aici avem în vedere şi faptul că termenul pentru depunerea actelor cu privire la dovada proprietăţii şi a calităţii de moştenitor a expirat la 1 iulie 2003". Pentru aproximativ 50.000 de notificări este probabil să se constate imposibilitatea restituirii în natură determinată de mai multe cauze. Fie că pe teren se află alte construcţii legal amplasate, fie imobilul este încredinţat unei instituţii de interes public, fie clădirea nu mai există. În aceste cazuri, se vor acorda des-păgubiri în bani. Mugur Popes-cu a precizat că, în cursul anului 2004, ar trebui soluţionate integral notificările, însă după această etapă, va fi una rezervată contestaţiilor. Peste 15.000 de imobile au fost retrocedate, pînă în prezent.